Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η Dream Team της εξωτερικής πολιτικής συζητάει το Κυπριακό με τον Ερντογάν

Στη θέση της για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου παραμένει η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στο Νιούπορτ. Απορρίπτει τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις

Περίπου 40 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Τ. Ερντογάν στο Νιούπορτ της Ουαλίας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Παρευρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.
Ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Α. Σαμαρά, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην ΕΕ, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».
Η ελληνική κυβέρνηση και μετά τη συνάντηση, απορρίπτει τις αιτιάσεις για ευθύνες στην καθυστέρηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και παραμένει στη θέση της ότι επιδιώκει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ανησύχησε για το αντιρατσιστικό

Ο Ερντογάν από την πλευρά του, ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.

Τα Τίρανα για τα Σκόπια

Εντωμεταξύ, ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ενώπιον της Ολομέλειας των αρχηγών κρατών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς την ηγεσία των Σκοπίων προκειμένου να επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Ανάρτηση από: http://www.jodigraphics.net