Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις στις Ελληναομερικανικές σχέσεις μετά την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου. Μυστική συνάντηση την Κυριακή με Λιού και Γιέλεν

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαρτίου, κάποιοι ομογενείς δημοσιογράφοι που κάλυπταν την εθνική παρέλαση της Νέας Υόρκης, στην 5η Λεωφόρο, αναζήτησαν τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, για συνέντευξη σε τοπικό ραδιόφωνο. Πληροφορήθηκαν ότι είχε φύγει και υπέθεσαν ότι λόγω της έκτακτης συζήτησης τη Δευτέρα στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα αναχωρούσε μία μέρα νωρίτερα.
Ωστόσο ο Πάνος Καμμένος έφυγε από το χώρο της παρέλασης μαζί με τον Ελληνοαμερικανό μεγιστάνα – Νισυριακής καταγωγής – Γιάννη Κατσιματίδη, το αυτοκίνητο του οποίου περίμενε σε παρακείμενο δρόμο. Εκτός από τους δύο άνδρες και τον οδηγό, παρών ήταν άνδρας της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (ο αστυνομικός που συνοδεύει τον υπουργό απουσίαζε). Πρώτος σταθμός τους η έδρα των επιχειρήσεων Forbes, στην 5η Λεωφόρο και12η Οδό. Οι δύο άνδρες ανέβηκαν στο γραφείο του Κρίστοφερ Φόρμπς, αντιπροέδρου των επιχειρήσεων και γιού του μεγιστάνα Στιβ Φόρμπς, που ήταν επίσης εκεί. Επειτα από τις συστάσεις, Τζον Κατσιματίδης και Κρίστοφερ Φόρμπς αποχώρησαν κι έμειναν ο υπουργός Αμυνας με τον μεγιστάνα, πατριάρχη της εκδοτικής οικογένειας και πρώην υποψήφιο πρόεδρο.
Η συνομιλία τους διήρκεσε 20 λεπτά κι ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε κρατώντας έναν μπλέ φάκελο, με το έμβλημα του οργανισμού Forbes.

Επόμενος σταθμός τους η έδρα της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας Νέας Υόρκης, στην Οδό Λίμπερτι, στη Γουόλ Στριτ, όπου τους περίμεναν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού κι η πρόεδρος της FED, Τζάνετ Γιέλεν.
Η συνομιλία των τριών τους διήρκεσε 45 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιού αναφέρθηκε συνοπτικά στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει προσωπικά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τις παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα προς την καγκελάριο Μέρκελ.
«Δυστυχώς δεν κατορθώσαμε τίποτε και βλέπουμε την Ελλάδα, όχι μόνο να εγκαταλείπει το ευρώ, αλλά και να κινδυνεύει να εγκαταλείψει την Δύση, με όλα τα συνεπακόλουθα», φέρεται να είπε.
Οκ. Καμμένος επιχείρησε να πει ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, ότι όλοι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν την μεγάλη βοήθεια των ΗΠΑ κλπ, ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τον διέκοψε:
«Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα απ’ ότι πιθανόν ο ίδιος ξέρετε για την επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Εκείνο που ζητούμε είναι να μην δεσμευθείτε σε τίποτε. Εμείς αναλαμβάνουμε:
  • Να πληρώσουμε εκ μέρους σας τις τρεις δώσεις του Απριλίου προς το ΔΝΤ.
  • Να κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια με τη Γερμανία για να καταλήξετε σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου. Αν δεν τα καταφέρουμε, αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη για την Ελλάδα»
Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, ο πρόεδρος Ομπάμα σκέφτεται, στο βαθμό που οι Ευρωπαίοι παραμείνουν αρνητικοί, να εξαγγείλει δικό του σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, στο παράδειγμα του «Σχεδίου Μάρσαλ».
«Όπως ο πρόεδρος Τρούμαν έσωσε το 1948 την Ελλάδα από τη Ρωσία του Στάλιν, έτσι κι ο Μπαράκ Ομπάμα θα την σώσει από την Ρωσία του Πούτιν», φέρεται να είπε ο Τζακ Λιού, λέγοντας ότι ο πρόεδρος έλαβε την απόφαση μετά από κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε στη Σέλμα της Αλαμπάμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στο περιθώριο των εορτασμών της 50ης επετείου της πορείας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Στη συζήτηση ο Πάνος Καμμένος ανέπτυξε στην πρόεδρο της FED το σχέδιό του για εγκατάλειψη του Ευρώ και υιοθέτηση του δολαρίου ως εθνικού νομίσματος της Ελλάδας. Η κ. Γιέλεν επιφυλάχθηκε για να μελετήσει το θέμα με το διοικητικό συμβούλιο της FED, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει και τον αμερικανό πρόεδρο.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος αποχώρησε με το Γιάννη Κατσιματίδη.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, η αμερικανική πρόταση συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, μετά την επιστροφή στην Αθήνα του Πάνου Καμμένου.
Οι πολιτικές πτυχές του θέματος θα συζητηθούν στην Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, έρχεται στις ΗΠΑ ως προσωπική απεσταλμένη του Αλέξη Τσίπρα και θα έχει συνάντηση με τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο στις 16 Απριλίου, στο Λευκό Οίκο. Πληροφορίες φέρνουν τον Αλάξη Τσίπρα να επισκέπτεται πολύ σύντομα τις ΗΠΑ, για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ανάρτηση από: http://www.greeknewsonline.com