Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Όταν ο Άκης Πάνου δολοφόνησε τον εραστή της κόρης του, μπροστά σε όλη την οικογένεια

Ο τραγουδοποιός Άκης Πάνου ήθελε από μικρή ηλικία να γίνει πατέρας.  Τον Μάιο του 1978, η σύζυγός του Άννα έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. Την Ελευθερία. Η χαρά του Πάνου όταν αγκάλιασε για πρώτη φορά την κόρη του, ήταν απερίγραπτη. Δεν μπορούσε με τίποτα να φανταστεί, ότι λίγα χρόνια μετά θα γινόταν φονιάς για χάρη της.
Το χρονικό της δολοφονίας
Ο Άκης Πάνου ήταν ένας παραδοσιακός οικογενειάρχης. Μεγάλωνε την κόρη του, Ελευθερία, και τα τρία της αδέλφια, με τις αυστηρές, «σπαρτιατικές αρχές», με τις οποίες είχε μεγαλώσει και ο ίδιος.
Όσο η Ελευθερία ήταν μικρή, όλα πήγαιναν καλά και η σχέση με τον πατέρα της, ήταν άψογη. Όταν η κόρη του μπήκε στην εφηβεία, άρχισαν τα προβλήματα.

Η κόρη του Άκη Πάνου, Ελευθερία. Ένα βράδυ, η 19χρονη πια Ελευθερία, εξαφανίστηκε από το σπίτι, αναγκάζοντας τον πατέρα της, που γενικά απέφευγε τη δημοσιότητα, να βγει στην τηλεόραση με τις πιτζάμες και να την αναζητά απεγνωσμένα.

Αν και ο Πάνου μιλούσε για απαγωγή, όλοι πίστευαν, πως ήξερε, που βρισκόταν η κόρη του. Έτσι, όταν αμέσως μετά την εκπομπή, η μικρή του τηλεφώνησε, επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες του. Η κόρη του είχε εγκαταλείψει την οικογένειά της και βρισκόταν στο σπίτι του αγαπημένου της, Σωτήρη Γιαλαμά. Στο άκουσμα της είδησης, ο συνθέτης έγινε έξαλλος. Για τις δικές του αυστηρές αρχές, η πράξη της κόρης του ήταν ασυγχώρητη.

Όφειλε να έχει την άδειά του και αν δεν την έδινε, όφειλε να υπακούσει. Αυτό ήταν το φυσιολογικό για τον Άκη Πάνου και το απολύτως απαράδεκτο για την κόρη του. Λίγο αργότερα, λάδι στη φωτιά έριξε η εμφάνιση του συντρόφου της Ελευθερίας στην τηλεόραση. Ο Γιαλαμάς εμφανίστηκε με γυρισμένη την πλάτη, για να απαντήσει στις κατηγορίες του προσβεβλημένου πατέρα. «Ο πατέρας της πιστεύει ότι είμαι μπράβος και η μητέρα της δεν με θέλει, γιατί είμαι ακόμα σε διάσταση με την πρώην σύζυγο και υπάρχει ένα παιδί» είπε, εκνευρίζοντας ακόμα περισσότερο τον Πάνου. Τελικά η  19χρονη Ελευθερία Πάνου επέστρεψε στην οικογένειά της, αλλά  δεν διέκοψε της σχέση της με τον 30χρονο Σωτήρη.

Η δολοφονία
Οι σχέσεις της Ελευθερίας με τον πατέρα της έχουν πλέον διαταραχτεί ανεπανόρθωτα, αλλά οι δυο τους προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία μεταξύ τους. Μια αναπάντεχη επίσκεψη του Γιαλαμά στο σπίτι της οικογένειας, θα αποβεί μοιραία. Την 1η Αυγούστου του 1997,  ο Σωτήρης επισκέφθηκε τον Πάνου, στο σπίτι του στην Ξάνθη, με στόχο να λήξει η παρεξήγηση. Πίστευε ότι θα  μπορούσαν να τα βρουν σαν άνδρες και να πείσει τον Πάνου για τις ειλικρινείς προθέσεις του. Ο συνθέτης όμως, εγκλωβισμένος στις αξίες μιας άλλης εποχής ξεπέρασε τα όρια, ακόμη και των δικών του αρχών. Έχασε την ψυχραιμία του και ερμήνευσε με ένα δικό του υπερβολικό τρόπο την κίνηση του Γιαλαμά. Θεώρησε μεγάλη προσβολή την εμφάνιση του «αγαπητικού» της κόρης του, μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Αποφάσισε να λύσει το ζήτημα με τον δικό του κώδικα τιμής. Άρπαξε το 45αρι που κρατούσε σαν ενθύμιο από το Ναυτικό και πυροβόλησε θανάσιμα, τρεις φορές, τον Γιαλαμά. Μάλιστα, η μία σφαίρα βρήκε το θύμα στο πρόσωπο. Μάρτυρες της συνάντησης, που κατέληξε σε τραγωδία, ήταν η γυναίκα, η κόρη, αλλά και ο μικρός γιος του Πάνου.... 

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και ο συνθέτης καταδικάστηκε σε ισόβια.

Ανάρτηση από: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ