Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Ο καπιταλισμός κερνά άγχος και κατάθλιψη όσους παράγουν γνώση Θες να προσφέρεις στον κόσμό; Ποιον ρώτησες;

Έξι (!) φορές μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά άγχους που νιώθουν οι φοιτητές σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα. Τέσσερις στους δέκα αισθάνονται ψυχολογική πίεση, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Οι δειγματοληπτικές απαντήσεις 2.279 φοιτητών 234 πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε 26 χώρες (90% υποψήφιοι για PhD και 10% για master’s) αποκαλύπτουν ότι το 41% αισθάνονται μέτριο έως σοβαρό άγχος, ενώ το 39% έχουν συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης, έναντι ποσοστού περίπου 6% στο γενικό πληθυσμό.
Ταυτόχρονα, τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης ξεπερνάνε αυτά της γενικότερης κατηγορίας των νέων : 43% και 41% αντίστοιχα έναντι 34% και 35%.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Τερέζα Έβανς του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, δημοσίευσαν την έρευνα στο περιοδικό «Nature Biotechnology». Εκεί, ανέδειξαν την παγκόσμια διάσταση και την κρισιμότητα του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, η Έβανς υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι  να δοθεί από τα πανεπιστήμια εκπαίδευση και υποστήριξη που θα τους βοηθήσει να διαχειρισθούν το στρες, που προκαλείται από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν για να τον φέρουν σε πέρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 55% των φοιτητών δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πετύχουν μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην εργασία τους (σπουδές) και στην προσωπική ζωή τους.
Προφανώς, η ψυχολογική υποστήριξη είναι ένα μέτρο πρόληψης, αλλά ποτέ δεν θα είναι αρκετό , όσο τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις μέσα τους βλέπουν τους φοιτητές ως δωρέαν εργάτες, οι οποίοι τούς βγάζουν δουλειά σχεδόν με μηδαμινό κόστος . Μόνο με την απομάκρυνση των επιχειρήσεων από τις σχολές και με ένα πρόγραμμα σπουδών που θα προσφέρει πολύπλευρη γνώση μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοια κρούσματα άγχους και κατάθλιψης στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.
Ανάρτηση σπό: http://www.toperiodiko.gr