Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Μπορεί στο και 5 να είναι παρά 5…

Του Στάθη

Τα μνημόνια ήρθαν για να μείνουν. Θεμελίωσαν την καινούργια κανονικότητα για την Ελλάδα, μάλιστα μακροπρόθεσμη, εκτός κι αν οι θεοί ανατρέψουν τα σχέδια των ανθρώπων ή ο λαός τα σχέδια των δυναστών του.

Η κρίση στο Αιγαίο και γύρω από την Κύπρο δεν ήρθε για να μείνει, ήρθε για να ξεσπάσει. Κι αν δεν ξεσπάσει σήμερα, θα ξεσπάσει αύριο.

Το επίδικο αυτής της κρίσης (θα) είναι, αν η Ελλάδα θα παραμείνει δυτικό προτεκτοράτο ή αν θα μετατραπεί σε ανατολικό σαντζάκιο.

Αν η Ελλάδα δεν θέλει να είναι προτεκτοράτο ή να γίνει σαντζάκιο (ή και να μεταλλαχθεί σε ένα υβρίδιο ανάμεσα στα δύο), πρέπει να ανακτήσει το Αυτεξούσιό της και να αναδιοργανώσει την παραγωγική της δομή.

Με το υπάρχον πολιτικό σκηνικό κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Αυτό σημαίνει ότι όσον η Τουρκία δεν υφίσταται κάποιο στρατηγικό πλήγμα (σχεδιασμένο ή λόγω της συγκυρίας) η νεο-οθωμανική απειλή κατά της Ελλάδας θα ενισχύεται. Και ταυτοχρόνως, όσον η Ελλάδα μένει υπόδουλη στα μνημόνια και την επιτήρηση δεν θα μπορεί (όσον οι ημέρες) να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή.

Τι μέλλει λοιπόν γενέσθαι; Ό,τι θέλει η Τύχη - μια θεά που μόνον στην παρακμή τους τίμησαν οι Ρωμαίοι με ναούς, χωρίς σπουδαία αποτελέσματα. Ίσως αργήσαμε να ξυπνήσουμε, όμως υπάρχει ακόμα καιρός, αν όντως έχουμε ξυπνήσει…
Ανάρτηση από: http://www.topontiki.gr