Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Αρπαξαν αρχαιότητες στην Κατοχή, οφείλουν να μας τις επιστρέψουν

Mε τον Μανώλη Γλέζο θα αρχίσει την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018  17.30-20.30, στην Παλαιά Βουλή Ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους». Η εκδήλωση που οργανώνεται από   το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων θα ξεκινήσει με προβολή αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού.
Οι δύο σύλλογοι δηλώνουν πως  ενώνουν τις δυνάμεις τους «στο πλαίσιο του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, βασική πτυχή του οποίου
αποτελεί η επιστροφή στην Ελλάδα των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και λεηλατηθεί, καθώς και η αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής».

Υπενθυμίζουν ότι οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι στα μουσεία εν όψει της γερμανικής εισβολής στη  χώρα μας το 1941 προχώρησαν με αυτοθυσία στην «απόκρυψη» σημαντικών αρχαιοτήτων των μεγάλων μουσείων, γεγονός που συντέλεσε στη διάσωσή τους. Ωστόσο, χιλιάδες ευρήματα απ’ όλη την Ελλάδα δεν έγινε δυνατό να διασωθούν από την αρπακτική διάθεση των στρατευμάτων κατοχής και εκλάπησαν μεθοδικά από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και μέσω μιας σειράς παράνομων ανασκαφών. Τα ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικά αγαθά μεταφέρθηκαν παρανόμως εκτός Ελλάδας και σήμερα βρίσκονται στην Γερμανία και αλλού.

Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μία από τις πλέον κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Η συνέχιση, δε, της παράνομης παρακράτησης και η μη επιστροφή τους στην Ελλάδα, τη χώρα-νόμιμο δικαιούχο τους, αποτελεί στίγμα για τη μεταπολεμική, δημοκρατική, Γερμανία. Ευλόγως, λοιπόν, αξιώνουμε την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν καθώς και την αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Μανώλης Γλέζος με θέμα «Η έννοια της λεηλασίας από το Γ΄ Ράιχ», ο σκηνοθέτης  Βασίλης Κοσμόπουλος για την «Λεηλασία πολιτιστικών αγαθών από το Γ´ Ράιχ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: η περίπτωση της κατεχόμενης Ελλάδας», η αρχαιολόγος Ελένη Πιπέλια, από την  Διεύθυνση Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ΥΠΠΟΑ για τα «Λάφυρα πολέμου από την Κατοχή: ένα κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό», η  αρχαιολόγος-μουσειολόγος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Ελευθερία Ακριβοπούλου για τα «Αρχαία εν κινδύνω στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής και  ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης «Εν μέσω της μαινομένης καταιγίδος…». Η τύχη των κρητικών αρχαιοτήτων τα  χρόνια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής (1941-1945)».

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μ. Βλαζάκη, το μέλος γραμματείας ΕΣΔΟΓΕ  Ιγνάτιος Αξιώτης και η πρόεδρος του ΣΕΑ  Τούλα Μαρκέτου.

Την συζήτηση που ακολουθήσει θα συντονίσει ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, συγγραμματέας Σ.Ε. Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ανάρτηση από: http://kinisienergoipolites.blogspot.gr