Ασφαλιστικό... συμβόλαιο για συντάξεις πείνας, υπογράφουν οι εργαζόμενοι (κυρίως στον ιδιωτικό τομέα)
Του Δημήτρη Κωστάκου
Ασφαλιστικό… συμβόλαιο για συντάξεις πείνας, υπογράφουν οι εργαζόμενοι (κυρίως στον ιδιωτικό τομέα).
Μπορεί ο τρόπος υπολογισμού που εισήγαγε η μνημονιακή νομοθεσία να οδηγεί σε μειωμένες συντάξεις, όμως η παγίδα βρίσκεται αλλού και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία φτωχών εργαζομένων, οι οποίοι θα εξελιχθούν σε φτωχούς συνταξιούχους.
Μια προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» σχετικά με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, οδηγεί στη διαπίστωση ότι αποτυπώνουν μέση διαφορά μεταξύ των συντάξεων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα, της τάξεως των 360 ευρώ!
Όπως εκτιμάται, η διαφορά αυτή οφείλεται στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο τη συμπίεση αποδοχών, την ελαστικοποίηση της απασχόλησης, τα αλλεπάλληλα διαστήματα ανεργίας, αλλά και την αδήλωτη εργασία.
Ήδη, χωρίς τα μνημονιακά δεδομένα στην αγορά εργασίας να έχουν ωριμάσει ώστε να υπάρξει πλήρης αντανάκλαση τους στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καταγράφεται:
- Περίπου το ένα τρίτο των συνταξιούχων (655.195 συνταξιούχοι -ποσοστό 26,56%), να λαμβάνει σύνταξη έως 500 ευρώ (470 ευρώ, καθαρά),
- έως 600 ευρώ (564 ευρώ, καθαρά) να λαμβάνουν 908.125 συνταξιούχοι (ποσοστό 36,82%),
- ενώ έως 700 ευρώ (658 ευρώ ,καθαρά) να λαμβάνουν 1.106.341 συνταξιούχοι (ποσοστό 44,86%).
Εντωμεταξύ, οι εργαζόμενοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι βυθίζονται όλο και περισσότερο στην κινούμενη άμμο των μνημονιακών εργασιακών σχέσεων.
Από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, προκύπτει ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους βρίσκεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (με.. μερικό μισθό και… μερικά ένσημα).
Παράλληλα, από τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Αύγουστο εξάγεται το συμπέρασμα ότι σχεδόν το 52% των νέων προσλήψεων αφορούσε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία.
Επιπλέον, 3.250 θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε ευέλικτης εργασίας, ακόμη (ή σωστότερα, κυρίως) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
Σε ό,τι αφορά στην απώλεια θέσεων εργασίας, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων τον Αύγουστο, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 20ετίας στην απασχόληση, ενώ το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά περίπου 28.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο!
Την ίδια ώρα, η ανεργία με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, αγγίζει το 18%.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την αθέατη πλευρά της αγοράς εργασίας: Ανασφάλιστη απασχόληση, αδήλωτη επιπλέον παροχή εργασίας, υποαπασχόληση και ψευδοαπασχόληση, με τους εργαζόμενους στο κυνήγι του μεροκάματου να χάνουν, τελικά, την σύνταξη.
Ανάρτηση από: https://kosmodromio.gr/