Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Μεταξύ αφελών, φανατικών και απατεώνων

Του Γιώργου Παπαδόπουλου - Τετράδη

Για τους υπέρμαχους της τάχα ελεύθερης αγοράς, για χάρη της οποίας η ΕΕ εγκατάλειψε το φτηνό ρωσικό καύσιμο, με συμβόλαια και ρήτρα, προκειμένου να αγοράζει μέσω του ανταγωνισμού (δηλαδή αντί για 30$ την ΚW το αέριο 190$ και αντί 40$ το πετρέλαιο, 95$!), ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκ. βαρέλια ημερησίως!

Για να καταλάβει και ο πλέον αφελής, υποτίθεται ότι οι κανόνες της αγοράς λένε πως όταν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα για προσφορά οι τιμές πέφτουν. Η παγκόσμια παραγωγή και τα αποθέματα πετρελαίου είναι πολλαπλάσια της ζήτησης, όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά. Αλλά τα αποθέματα και η παραγωγή δεν ακολουθούν τη ζήτηση αλλά δύο άλλους παράγοντες: Την κερδοσκοπία και τα στρατηγικά παιχνίδια των κρατών. Πού είναι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού; Στη φαντασία των φανατικών.

Επιπλέον, τώρα που η ζήτηση των ευρωπαίων για καύσιμα από την "ελεύθερη αγορά" αυξήθηκε πώς διάβολο αποφάσισε ο ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή αντί να την αυξήσει για να αντιμετωπίσει και εκμεταλλευτεί τη ζήτηση; Πώς διάβολο γίνεται να μην υπακούει το πετρέλαιο και το αέριο στους κασόνες της αγοράς είναι ένα μυστήριο.

Εκτός αν δεν υπάρχουν κανόνες αγοράς, αλλά σκέτη κερδοσκοπία από κράτη, εταιρίες και κεφάλαια. Οπότε, εγείρεται το ερώτημα, γιατί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών εγκατέλειψαν τη φτηνή πηγή κίνησης των πάντων και έριξαν τους πολίτες στα νύχια της κερδοσκοπίας; Αλλά, και το δεύτερο: Πώς διάβολο τα κράτη με τους νόμους, που είναι πανίσχυροι, και τους ελέγχους, δεν μπορούν να πολεμήσουν την κερδοσκοπία; Γιατί, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι συμμετέχουν σ' αυτήν ή ότι είναι υποχείρια της. Ε;

ΠΗΓΗ: Γιώργου Παπαδόπουλου - Τετράδηfb

Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com