Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Ο νικητής των εκλογών και η τύχη των εθνικών θεμάτων

Του Απόστολου Αποστολόπουλου

Νικητής των εκλογών, αδιαμφισβήτητος, είναι πρωτίστως ο Μητσοτάκης και ακολούθως το κόμμα του, η ΝΔ. Είναι έτσι επειδή εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, συλλογικά, είχε προσωποποιήσει την κομματική αντιπαράθεση. Αντίστοιχα ο Τσίπρας εισπράττει εξ ολοκλήρου την αποτυχία του κόμματος. Με το κλείσιμο της κάλπης από εκεί που ήταν στο απυρόβλητο έχει μπει θέμα αντικατάστασης. Ο Μητσοτάκης θα σύρει το κόμμα σε νέα νίκη στις προσεχείς εκλογές.

Ο Τσίπρας είτε μείνει είτε φύγει θα σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην επισφράγιση της ήττας. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκυριακή, με προοπτική ανάκαμψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι “κουτσό άλογο” με προβληματικό αναβάτη. Είναι προφανές ότι και οι δυο είναι προϊόντα εκτός τόπου και χρόνου. Αντικαταστάτης δεν υπάρχει. Ο “σημιτισμός” (σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη) δεν “φτουράει” στην Ελλάδα. Όσο για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς σε κάτι που να θυμίζει έστω αμυδρά την Ιστορία της θέλει δουλειά πολλή. Και χρόνο.

Το ερώτημα είναι αν ο νικητής θα χαρεί τη νίκη του, όπως ελπίζει. Απάντηση σ’ αυτό μπορεί να δώσει μόνο ο μεγάλος απών αυτών των εκλογών. Δηλαδή τα εθνικά θέματα. Έστω ένας, σχολιαστής, δημοσιογράφος, πολιτικός, δεν ασχολήθηκε, δεν τα έθιξε, λες και είναι τριτοκλασάτα ζητήματα. Λες και δεν είχαν αφηνιάσει παραμονές εκλογών, τα εν λόγω ΜΜΕ για τις απειλές της Τουρκίας, τα σχέδια διαμελισμού του Αιγαίου, τις άγριες διαθέσεις των ΗΠΑ. Κυριολεκτικά “συνωμοσία σιωπής”.

Η συνέχεια: ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/