Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Συγγνώμη, κύριε Μητσοτάκη, που καιγόμαστε και πνιγόμαστε!

Του Γεράσιμου Χολέβα

Η χώρα βουλιάζει από την κακοκαιρία, αφού κάηκε από τις φωτιές και σε ορισμένα ΜΜΕ αυτό που κυριάρχει είναι ένα κλίμα που περιγράφεται περίπου ως εξής: «Τι τραβάει ο Μητσοτάκης με τις καταστροφές. Δεν τις προλαβαίνει»!

Εμείς να απαντήσουμε το εξής: Να’ ναι καλά ο πρωθυπουργός μας να δίνει εντολές για να φύγουμε από τα σπίτια μας (στις πυρκαγιές) ή για να μένουμε σπίτια μας (στις έντονες κακοκαιρίες)!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, κάνει τη «δουλειά» του. Απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να υπακούουν τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο, ξέρετε, να πρέπει να διαχειριζόμαστε τέτοια ακραία φαινόμενα χωρίς τη συνεργασία των πολιτών και αν η πολιτική προστασία ενθαρρύνει τους πολίτες να καθίσουν στο σπίτι τους αυτό θα πρέπει να κάνουν, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια ακραία φαινόμενα», είπε ο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και… καθάρισε. 

Ο πρωθυπουργός έκανε και μια «χαλαρή»… αυτοκριτική για τις καταστροφές από τις φωτιές, γιατί είναι και μεγαλόψυχος: «Η πραγματικότητα είναι ότι φέτος το καλοκαίρι δοκιμαστήκαμε στο μέτωπο των πυρκαγιών, εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε». Τι σημαίνει αυτό το προκλητικό «δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε»; Νεκροί, στάχτη και απόλυτη καταστροφή. 
«Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά, διότι τα ίδια τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες – είτε μιλάμε για φωτιές είτε μιλάμε για πλημμύρες – εκφάνσεις όμως της κλιματικής κρίσης», είπε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η κλιματική κρίση. Μάλιστα. Η κλιματική κρίση υπάρχει (καλό θα είναι, βέβαια, κάποια στιγμή να συζητηθεί ποιοι είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, κοιτώντας τα κέρδη τους και μόνο) αλλά μέχρι πότε θα την επικαλούνται για να μην λένε κουβέντα για τις εγκληματικές τους ευθύνες; 

Για την πρόληψη και τα έργα αντιπυρικής και αντιπλυμμηρικής προστασίας; Αυτή η συζήτηση ή δεν γίνεται ποτέ ή είναι… θεωρητική! Τάζουν σχέδια και προσλήψεις, μετά τις καταστροφές, και στη συνέχεια έρχεται η επόμενη φωτιά, η επόμενη  για να αποδείξει πως – απλά – λένε ψέματα. 

Γιατί άραγε ; Μα, διότι τέτοιου είδους έργα και κρατικές χρηματοδοτήσεις δεν είναι καλές για «μπίζνες». Δεν προσελκύουν «επενδυτές», βρε («άριστε») αδερφέ. Δεν βοηθά σε κάτι στη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς». Είναι έργα και που είναι αποκλειστικά για την (επί της ουσίας και όχι στα λόγια) της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος που ζούνε οι άνθρωποι. Κι αυτό δεν συμφέρει, διότι, δεν είναι «ανταγωνιστικό», δεν φέρνει «ανάπτυξη» και χρήμα (σε εκείνους που «πρέπει» για να λειτουργεί το καλό μας σύστημα). 

Είναι, για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, θέμα προτεραιοτήτων. Και οι «άριστοι» εάν έχουν κάτι αυτό είναι προτεραιότητες. 

Ανάρτηση από: https://www.imerodromos.gr/