Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

4 θα'ναι οι μήνες τους

Παρακολουθώ με ένα κάποιο ενδιαφέρον (από περιέργεια, αν θέλετε) την ιστορία με τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών. Σήμερα, εκπέμπουν αρκετά εώς πολλά κανάλια, κανένα εκ των οποίων δεν είναι 100% νόμιμο.
Αρχικά, επειδή δεν έχουν / είχαν άδειες, πέρα από κάποιες "προσωρινές" που θεωρούσαν όλοι ότι ανανεώνονται, απλά επειδή δεν κινήθηκε η διαδικασία για να γίνουν οριστικές.
Γιατί δεν κινήθηκε η διαδικασία; Επειδή η κατάσταση ήταν άκρως συμφέρουσα για την εκάστοτε κυβέρνηση που μπορούσε να εκβιάζει καταστάσεις.
Δευτερευόντως, επειδή δεν πληρώνουν φόρους, κάτι που - ω του θαύματος! - δεν ενόχλησε την τρόικα. Ο μηχανισμός προπαγάνδας της τρόικας είναι ο μόνος κλάδος που έχει καταφέρει να αναβάλεται η φορολόγησή του στο διηνεκές. ΟΚ, αυτοί και η Εκκλησία Α.Ε., αλλά ποιος τολμά να τα βάλει με τη μαφία;

Όταν δεν μπορούσε πλέον να αναβληθεί αλλιώς (νομοθετικά) η φορολόγηση της διαφήμισης, ήρθε η Κατερίνα Σαββαΐδου να αποφασίσει ως μη όφειλε, από τη θέση του γ.γ. εσόδων ότι τα κανάλια μπορούν να πληρώσουν στο τέλος του έτους, μαζεμένο όλο το ποσό που χρωστάνε. Νέα αναβολή δηλαδή, με την ελπίδα να έχει αλλάξει η κατάσταση ως τότε.


Ένας τρίτος λόγος μπορεί να εντοπιστεί στο τι εκπέμπουν: με ένα σοβαρό (και σύννομο) ΕΣΡ, θα έπρεπε να έχουν υποχρεωθεί σε σοβαρές ποινές για τις πίπες που έχουν παίξει κατά καιρούς. Δε μιλάω καν για τους "ιπτάμενους αναρχικούς" και το μονταρισμένο βίντεο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στη συμπεριφορά τους πριν τις εκλογές, κυρίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αναφέρομαι επίσης στην εργολαβική προώθηση της ναζιστικής συμμορίας που έχουμε τη ντροπή να βλέπουμε να συμμετέχει στη Βουλή και του ρατσιστικού μισανθρωπικού λόγου που διαχέεται μέσω αυτών.
Ως τέταρτος λόγος θα μπορούσαν να αναφερθούν όλες οι άλλες παρανομίες τους: από το κλεμμένο ηλεκτρικό ρεύμα, την αποφυγή πληρωμής ΕΝΦΙΑ, τα θαλασσοδάνεια κλπ.
Κατόπιν όλων αυτών, τι φταίμε εμείς αν όλες οι κοινωνικές τάξεις θέλουν να τους σπάσουν τα μούτρα ή να τους βάλουν φωτιά και να τα δουν να καίγονται;
Φταίμε;
Μόνοι τους έχουν δημιουργήσει αυτή την αντιπάθεια του κόσμου. Έχουν απονομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις των τηλεθεατών τους που, σε κάθε έρευνα απαντάνε ότι δεν τους έχουν καμία εμπιστοσύνη, ασχέτως εάν στη μεγάλη πλειοψηφία, συνεχίζουν να βλέπουν τηλεόραση. Βρίζοντας και χειρονομώντας, αλλά βλέπουν.
Οι νεότεροι και οι πιο e-literate (pun intended) έχουν οριστικά καταφύγει στο διαδίκτυο για την έγκυρη πληροφόρησή τους, ανεπιστρεπτί. Μπορεί να βλέπουν ταινίες και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά δεν περιμένουν να ενημερωθούν από τα γελοία δελτία ειδήσεων και τις ακόμα θλιβερότερες "ενημερωτικές / δημοσιογραφικές εκπομπές".


Έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑς λοιπόν και δηλώνει έτοιμος να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο. Ευκολάκι, καθώς τα κανάλια έχουν απαξιωθεί τόσο, από μόνα τους. Ακόμα πιο ευκολάκι όταν έχει προηγηθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ (3 κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας κλπ) από τον ΣΣαμαρά. Το κοινωνικό σοκ που προκλήθηκε από αυτό το λουκέτο δεν πρόκειται να επαναληφθεί ακόμα κι αν κλείσουν όλα μαζί τα σημερινά ιδιωτικά κανάλια.
Βγαίνει λοιπόν αυτό το σίχαμα, ο Παππάς (ο Υπουργός, μην τον συγχέετε με το άλλο σίχαμα, τον Παππά της ΧΑ) και αποφασίζει ότι θα υπάρχουν μόνο 4 άδειες τηλεοπτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας. Μάλιστα, για να στηρίξει την απόφασή του, βρίσκει κάπου μία μελέτη (της ΕΕ εάν δεν απατώμαι) η οποία λέει ότι στην Ελληνική αγορά, δεν είναι βιώσιμα περισσότερα από 4 κανάλια (ή κάτι τέτοιο σε γενικές γραμμές).
[Παρένθεση:
Επειδή έχουμε δει πολλές μελέτες της ΕΕ και πολλές οδηγίες και εκτιμήσεις, εγώ προσωπικά, αδυνατώ να την πάρω σοβαρά. Για να μην αναφερόμαστε μόνο στα πρόσφατα κατορθώματά της ΕΕ, θυμίζω ότι κάποτε μας είχε πει (με οδηγία παρακαλώ!) ότι τα αγγούρια πρέπει να είναι μόνο ίσια, αλλιώς δεν είναι εντός των αποδεκτών πλαισίων.
Μετά έφτιαξαν μια νομισματική ένωση που δουλεύει μόνο όταν έχουν όλοι μικρό πλεόνασμα και μία συνοριακή ένωση που δουλεύει μόνο όταν δεν υπάρχουν πολλοί μετανάστες ή πρόσφυγες χωρίς άδεια. Α, και συμβούλια υπουργών που αν τους ηχογραφήσεις παθαίνουν κοκομπλόκο. Μεγάλη πετυχεσιά!
Κλείνει η παρένθεση.]
Συνεπώς, εγώ ρωτάω με ειλικρινή απορία: γιατί θέλουν μόνο 4 άδειες;
Γιατί όχι 24;
Προσωπικά, δε βλέπω κανένα τεχνικό (aka αντικειμενικό) πρόβλημα στο να είναι περισσότερες οι άδειες. Μακάρι να είναι και χίλιες πενήντα τέσσερις και να πληρώνουν όλοι φόρους και μισθούς κλπ. (ΟΚ, 1054 ίσως είναι πολλές ως διακριτές συχνότητες).
Σημειωτέον δε ότι έρχεται με βήμα ταχύ η εποχή του πολύ γρήγορου internet και των τηλεοπτικών καναλιών μέσω αυτού, όπου δεν χρειάζεται καμία άδεια εκπομπής, επειδή δεν πρόκειται για τις (περιορισμένες, αλλά όχι και τόσο!) τηλεοπτικές συχνότητες.


Γιατί λοιπόν 4;
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κόσμος στην πρώην ΕΣΣΔ ήξερε ότι στις ΗΠΑ βλέπουν 50+ τηλεοπτικά κανάλια (trash TV στη συντριπτική τους πλειοψηφία) και τρώνε McDonald's. Και θεωρούσε - βλακωδώς, βλακωδέστατα - ότι αυτή η ελευθερία θα τον κάνει πιο ευτυχισμένο. Σήμερα είναι σοφότεροι αλλά το έχουν πληρώσει ακριβά.
Ο περιορισμός από μόνος του, είναι αντίθετος στο πνεύμα της ελευθερίας (της έκφρασης, της αγοράς κλπ). Είναι σαν να βάλουμε όριο στο πόσα ξενοδοχεία θα λειτουργούν στη Μύκονο. Να πούμε δηλαδή ότι "το νησί είναι μικρό, δεν μπορεί να συντηρήσει πάνω από 10 (μεγάλα και ακριβά) ξενοδοχεία, τόσες θα είναι οι άδειες και απαγορεύεται να χτίσετε / λειτουργήσετε άλλα".
Τι λες ρε μάστορα; Εγώ μπορεί να έχω κάβλα να λειτουργώ το bed & breakfast μου με 5 πελάτες τη βδομάδα. Μου φτάνει για να ζω, με κρατά απασχολημένο, πληρώνω τους φόρους μου και είμαι κύριος. Γιατί μου επιβάλεις να αγοράσω μία από τις "μεγάλες" άδειες που δεν μπορώ να αντέξω;
Κατ' αντιστοιχία, δε βλέπω για ποιο λόγο μπαίνει ο περιορισμός στο πλήθος των αδειών. Κι ας είναι κι ο οικογενειακός "Τηλεβόας" τηλεθέασης 0,0%.
Αυτό που θα έπρεπε να απαιτεί το κράτος είναι:
α) ο σεβασμός σε ορισμένο επίπεδο υπηρεσιών (όπως δεν μπορείς να δηλητηριάσεις τους πελάτες του b&b σερβίροντας χαλασμένο φαγητό)
και
β) η πληρωμή των φόρων, των εισφορών και των μισθών (όπως σε κάθε επιχείρηση, δλδ).
Αυτά τα δύο.
Τίποτα άλλο.
Το (α) είναι ήδη τεράστιο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική προβολή παραγωγών στην Ελληνική γλώσσα και από την ΕΕ, τη μη διασπορά ψευδών ειδήσεων κλπ. Μπορεί να το εξασφαλίσει ένα ΕΣΡ που να λειτουργεί αποτελεσματικά και όχι δυσκοίλια δηλαδή.
Το (β) είναι αυτό που δεν έχει ποτέ καταφέρει / επιβλέψει / προσπαθήσει το Ελληνικό Κράτος. Όλοι ξέρουμε γιατί και πώς. Αλλά εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακατέψει την τράπουλα, θα μπορούσε να θέσει αυτό ως πρώτο στόχο. Με αφορμή την κρίση μάλιστα, κανείς δε θα μπορούσε να διαφωνήσει.


Θα μπορούσε ο Παππάς να είχε πει "Καμία άδεια σε επιχειρήσεις που χρωστάνε στο δημόσιο".
[Εδώ παίζει play back με αγώνα δρόμου του Μίνωα, του Μπόμπολα και του Αλαφούζου που τρέχουν - ως άλλοι Θου. Βου. - να πληρώσουν τα χρέη για να αποκτήσουν μία άδεια για κανάλι.
Και μετά γελάσαμε, αχ πώς γελάσαμε!]
Κι ας ήταν 250 εκείνοι που ΔΕΝ χρωστάνε και που έχουν όρεξη να ανοίξουν κανάλι.
Τι μας νοιάζει;
Γιατί δεν το είπε;
Γιατί επιμένει στις 4 άδειες;
Υποψιάζομαι επειδή είναι απείρως πιο εύκολο να σηκώσεις 4 φορές το τηλέφωνο και να πεις "κόψτε το τάδε θέμα".
Επίσης επειδή όσο τσιτώνουν τα τσιράκια των καναλιών στη Βουλή για να τους υπερασπιστούν, τόσο χάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Τέλος, επειδή οι ΣΥΡΙΖΑίοι θέλουν να δείξουν στη διαπλοκή ότι εάν δεν συνεργαστεί μαζί τους με τους δικούς τους όρους, θα βγει χαμένη. Η συγκεκριμένη διαπλοκή, όχι η διαπλοκή εν γένει.

Ανάρτηση από: https://omniatv.com