Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Κυπριακό: Οι συγκυρίες και οι εγκέφαλοί μας

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχολίαζε την Πέμπτη όσα είπε πρόσφατα ο Ερντογάν σε Τουρκοκύπριους. Τον κατηγόρησε ευθέως και με σκληρή γλώσσα ότι «κατηύθυνε ανοιχτά τους Τουρκοκύπριους να ακολουθήσουν σκληρή και χωρίς συμβιβασμούς γραμμή» και ότι «η ηγεσία της Τουρκίας παρεμβαίνει κατάφωρα στη διαπραγματευτική διαδικασία προωθώντας τα δικά της συμφέροντα, τα οποία απέχουν πολύ από την εξασφάλιση μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».
Όταν ρωτήθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για τη ρωσική δήλωση, ξέχασε ότι η Ρωσία στηρίζει πάντα τις προσπάθειες των Ε/κ και μίλησε για τη συγκυρία στα γεωπολιτικά της περιοχής που βοηθά στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης και σωστής λύσης του Κυπριακού. «Καθώς», όπως είπε, «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι οι σχέσεις της Ρωσίας, της Ευρώπης και του Ισραήλ με την Τουρκία σε ένα χρόνο». Το υπονοούμενο ότι η δήλωση έγινε λόγω της συγκυρίας είναι άδικο, γιατί όλοι ξέρουμε πόσες φορές στηριχθήκαμε στη Ρωσία για να σωθούμε από παγίδες, και οι ηγέτες μας πρέπει να ξεκολλήσουν τους εγκεφάλους τους από την προσκόλληση στους Βρετανούς και στους Αμερικάνους. Άλλο κεφάλαιο αυτό όμως, το θέμα μας είναι οι συγκυρίες.
Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι συγκυριακά μας στηρίζει η Ρωσία, που δεν είναι αλήθεια, το ερώτημα είναι τι κάναμε για να το αξιοποιήσουμε αυτό; Με ποιον πρακτικό τρόπο ενισχύσαμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία; Με ποιον τρόπο την εμπλέξαμε στο Κυπριακό πέρα από το να την εκλιπαρούμε να μας βοηθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε βρετανικές ραδιουργίες;
Αξιοποιούμε τις συγκυρίες με τα λόγια, όταν στην πράξη παραμένουμε προσκολλημένοι στις οδηγίες Βρετανών και Αμερικάνων. Και, κυρίως, πιστεύοντας ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να επηρεάσουν οι Αμερικάνοι την Τουρκία ώστε να συγκατανεύσει σε μια δίκαιη λύση, που θα εξυπηρετεί τον λαό της Κύπρου και όχι τις δικές της επεκτατικές βλέψεις.
Εκτός κι αν όταν λέμε να αξιοποιηθούν οι συγκυρίες για τη λύση, εννοούμε την οποιανδήποτε λύση. Τη λύση Ανάν, ας πούμε. Που μέχρι προχτές, όταν οι Αμερικάνοι και οι ηγέτες μας διαβεβαιώνουν ότι η Τουρκία θέλει λύση, ο Ερντογάν καλούσε τους Τουρκοκύπριους να μην υποχωρήσουν από το σχέδιο Ανάν. «Σταθείτε όρθιοι στην Κύπρο, μην κάνετε κανένα βήμα πίσω» (10/2/16), είπε στη Σιμπέλ Σιμπέρ και την τ/κ αντιπροσωπεία, που τον επισκέφτηκε στο παλάτι.
«Είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία που είναι στη γειτονιά μας, για να πετύχουμε μια καλή λύση του κυπριακού προβλήματος», λέει ο κ. Νεοφύτου. Και λοιπόν; Ποια είναι η συνέχεια; Αξιοποιούμε τις συγκυρίες μετατρέποντας το διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε τοπικό πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ δύο κοινοτήτων; Διαγράφοντας μόνοι μας το διεθνές έγκλημα του εποικισμού; Αποκρύβοντας με δαντέλες κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων 40.000 στρατιώτες-κατακτητές; Σκεπάζοντάς τους με πινέλα και πράσινη μπογιά;
Όποιος διάβασε τη δήλωση του Ιωάννη Κασουλίδη, δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι αλλού αρμενίζουμε. «Επιτρέψτε μου να μην παρέμβω σε αυτού του είδους τη συζήτηση», είπε. Ποια συζήτηση; Το ότι μια χώρα όπως τη Ρωσία υπερασπίζεται την Κύπρο είναι μια… συζήτηση ξένων; Είμαστε σοβαροί; Και θα αξιοποιήσουμε και τις συγκυρίες; Για κλάματα είμαστε.

Ανάρτηση από: http://www.philenews.com