Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Η ΝΔ αντιμέτωπη με το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας

Η υπόθεση της ονομασίας της πΓΔΜ αναδεικνύει τις σοβαρές αντιθέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και τις συμπληγάδες από τις οποίες καλείται να περάσει τώρα ο αρχηγός της, Κ. Μητσοτάκης. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα πρώτα κιόλας συλλαλητήρια που οργάνωσαν ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις αρχές του χρόνου και στα οποία η ηγεσία της ΝΔ παρείχε έμμεση, αλλά όμως σαφή στήριξη. Άλλωστε τον τόνο είχαν δώσει τότε κεντρικά στελέχη της -με αιχμή τον Σαμαρά- ται οποία, είτε με τα λεγόμενά τους ή ακόμα και με την ίδια τη φυσική παρουσία τους, υπογράμμιζαν τη στήριξή τους στις εκδηλώσεις εθνικισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος στάθηκε η ΝΔ και στις πρόσφατες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε αρκετές πόλεις της βόρειας Ελλάδας, και στις οποίες έδωσαν το “παρών” δεκάδες στελέχη και βουλευτές του κόμματος.
Οι εκδηλώσεις όμως αυτές ξεπερνούν κατά πολύ το πλαίσιο μιας αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της ονοματοδοσίας. Αντίθετα, επιβεβαιώνουν τους πολύ σοβαρούς εσωκομματικούς τριγμούς που υπάρχουν και εκδηλώνονται στο εσωτερικό της δεξιάς παράταξης. Από τη μια μεριά η ακροδεξιά πτέρυγα, με κύριους εκφραστές τον Σαμαρά, αλλά και τους Βορίδη – Γεωργιάδη, αναπαράγει και διαιωνίζει τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τον αλυτρωτισμό ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας προς ένα ακροδεξιό κοινό και ακροατήριο. Αυτό ακριβώς επιβεβαι­ώνει και η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση – επίθεση του Α. Σαμαρά ενάντια στον Παυλόπουλο κάνοντας λόγο για “ανιστόρητη σύμπλευση με τον Τσίπρα”.
Από την άλλη, η “επίσημη” πλευρά επιδιώκει την πειθήνια προσαρμογή της ΝΔ προς τις απαιτήσεις των ξένων πατρόνων της, ιδιαίτερα των Αμερικάνων, που επιδιώκουν τη λύση του προβλήματος εδώ και τώρα ώστε να προωθήσουν άμεσα τα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια για επέκταση του ΝΑΤΟ και την ακόμα βαθύτερη διείσδυσή τους στην περιοχή των Βαλκανίων.
Όμως, πέρα από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και κονταροχτυπήματα ανάμεσα στα “τζάκια” και τους “βαρόνους”, η επίσημη θέση της ΝΔ, αλλά και όλων των αστικών κομμάτων μηδενός εξαιρουμένου, καθορίστηκε για δεκαετίες γύρω από την περίφημη “εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης”, δηλαδή τις υπαγορεύσεις των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στο ζήτημα αυτό. Από τη γραμμή αυτή δεν ξεφεύγει σήμερα ούτε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πιέζεται να προχωρήσει στην ταχύτατη επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με το αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό δόγμα. Μέσα σ’ αυτό το κουβάρι των εσωτερικών αντιθέσεων η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου -για επικοινωνιακούς λόγους- να μην χρεωθεί αυτήν τη στιγμή μια ενδεχόμενη στήριξη και σύμπλευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ονομασίας, στρέφεται προς την ακροδεξιά, υψώνοντας τους εθνικιστικούς τόνους.
Υποχρεώνεται έτσι να συναθροι­στεί και να συμπλεύσει με τους πιο ακραίους αντιδραστικούς και πατριδοκάπηλους κύκλους και να μετατραπεί σε κήρυκας του αλυτρωτισμού και της μισαλλοδοξίας. Σ’ αυτό το συμπέρασμα συμ­πυκνώθηκε άλλωστε και η πρόσφατη δήλωση του Μητσοτάκη πως “δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς”, στην πρόταση μομφής που κατέθεσε στη Βουλή. Μομφή και “πατριδοκαπηλεία” με φόντο τα αντιλαϊκά μέτρα Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη δημοσιότητα την πρόταση συμφωνίας με τη γειτονική χώρα, την ίδια ώρα που περνούσε από τη Βουλή το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων της περιβόητης 4ης αξιολόγησης. Μ' αυτήν τη στάση ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε – και σ’ ένα πολύ σημαντικό βαθμό το κατόρθωσε – να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πολύτιμες υπηρεσίες προσέφερε και η ΝΔ παρά τα λεγόμενά της περί του αντιθέτου.
Δηλωτική των προθέσεών της ήταν η τοποθέτηση της ηγεσία της ΝΔ, η οποία με “αίσθημα ευθύνης προς το εθνικό συμφέρον” κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας αμέσως μετά την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων, ώστε να “διασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης”! Το πραγματικό αίσθημα ευθύνης που διακατέχει την ηγεσία της ΝΔ είναι να διασφαλίσει τη συνέχιση της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής και τη γενικότερη πολιτική του καθεστώτος της ξενοδουλείας και της υποτέλειας. Πέρα από τα κροκοδείλια δάκρυα για τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, η ηγεσία της ΝΔ συμβάλει με τη στάση της και την πρόταση μομφής ώστε να μπει σε δεύτερη μοίρα το νέο πακέτο μέτρων και να συγκαλύψει το γεγονός της βασικής συμφωνίας της με την ασκούμενη πολιτική. Το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ μπορεί να είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο, καθώς δεν φαίνεται ότι μπορεί να διαταραχθεί η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όμως, δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να διαχωριστεί για λό­γους επικοινωνιακούς και δημαγωγικούς από την κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας, ώστε να μην χρεωθεί την ευθεία στήριξη της συγκεκριμένης συμφωνίας.
Ταυτόχρονα όμως, συνιστά και παραδοχή της ηγεσίας των ακροδεξιών ροπών και πιέσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ, απέναντι στις οποίες υποχωρεί. Με όχημα λοιπόν την πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ ξεδιπλώνει τώρα όλη την ακροδεξιά ρητορική της δίνοντας ρεσιτάλ εθνικής “πλειοδοσίας”. Καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως με την πολιτική της “υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας” και πως η περίφημη συμφωνία “δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα”. Πίσω από τη ρητορική αυτή και το πατριδεμπόριο στο οποίο επιδίδεται επιχειρεί να κρύψει τη δική της υποτελή και ξενόδουλη πολιτική. Ποιος μπορεί άραγε να ξεχάσει τα δύο απανωτά μνημόνια, καθώς και τα εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα που υπαγορεύτηκαν ευθέως από την ΕΕ και το ΔΝΤ με τους πιο εξευτελιστικούς όρους και επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ με τη βία και την καταστολή; Δεν ήταν λίγες οι φορές που η ΝΔ από κυβερνητικές θέσεις παραδεχόταν έμμεσα ή άμεσα πως η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς “μειωμένης εθνικής κυριαρχίας”.
Επί της ουσίας τόσο η γραμμή της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, της υποτέλειας και του εθνικισμού. Η επό­μενη ημέρα θα βρει αντιμέτωπο το λαό με τα δεινά της νέας αντιλαϊκής επέλασης. Ταυτόχρονα πίσω από τις εθνικιστικές κορώνες και τα αλυτρωτικά κηρύγματά της η ΝΔ, αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί, μαζί με το σύνολο των αστικών κομμάτων να ευθυγραμμιστεί με τις υπαγορεύσεις και τις επιταγές των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.
Ανάρτηση σπό: http://www.alfavita.gr