Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Είμαστε ο άνθρωπός τους

Του Τάσου Μαυρόπουλου
3000 εντολές διακοπής νερού την εβδομάδα εκδίδονται από την ΕΥΔΑΠ στην Αττική λόγω οφειλών και επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός εντολών διακοπής, σε ανθρώπους που έκαναν διακανονισμό χρεών και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν δύο δόσεις. Αν είσαι ενοικιαστής και χρωστάς πάνω από 100€ ή ιδιοκτήτης και χρωστάς πάνω 150€, ή έχεις κάνει διακανονισμό και δεν μπόρεσες να πληρώσεις δυο δόσεις, σου κόβουν το νερό. Για να μείνεις χωρίς νερό, σημαίνει ότι ήδη χρωστάς παντού, είσαι στο τελευταίο σκαλί, δεν είναι επιλογή σου.
Αλλά μέρες που είναι ας μην χαλάμε το εορταστικό κλίμα. Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι και αυτοί, σαν τους άλλους, που τους αρπάζουν τα σπίτια γιατί χρωστάνε στις τράπεζες, εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, χρωστάνε στη ΔΕΗ και τους κόβουν το ρεύμα, χρωστάνε…. και που δεν χρωστάνε. Έχουν και δεν πληρώνουν, επίτηδες το κάνουν. Σπάνε πλάκα και φορτώνουν τα βάρη στους άλλους. Γιατί τι είναι να μείνεις χωρίς σπίτι, ρεύμα και νερό; Τίποτα απολύτως, μια εμπειρία είναι και το επιδιώκεις για να σπάσεις τη ρουτίνα σου. Σ’ αρέσει να προκαλείς και να ρίχνεις την ευθύνη στους άλλους, τους προκομμένους, που έβαλαν κάτω το κεφάλι και μεγαλούργησαν.Ας τους κατηγορείς όμως, αυτοί είναι κοντά σου, είσαι ο άνθρωπός τους. Το καταλαβαίνεις και από τις διαφημίσεις των τραπεζών και των επιχειρήσεων αυτή την περίοδο. Είναι πολύ ανθρώπινες και η κοινωνική εταιρική ευθύνη συγκινητική. Το καταλαβαίνεις από την κυβέρνηση που δίνει μέρισμα, σε κάθε δήμο μοιράζουν συσσίτια και έχουν πάρει αποφάσεις μέχρι το 2060, που δεσμεύεται ότι θα τηρήσει και η αντιπολίτευση, για να γίνει το μέλλον σου καλύτερο. Αγαλλιάζει η ψυχή σου. Όλοι είναι δίπλα σου και σε στηρίζουν σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Έχεις ένα αποκούμπι. Και ας τους εκμεταλλεύεσαι, ας τους ρίχνεις την ευθύνη, δεν σου κρατάν κακία. Θα σε ταΐσουν. Μέχρι και εορταστικά γεύματα θα σου προσφέρουν με μουσικές και χορούς. Θα έχεις την τύχη να είσαι δίπλα τους, να σου σφίξουν το χέρι, να σου πουν Χρόνια Πολλά, να φας μαζί τους, να σε φωτογραφίσουν, να σε βιντεοσκοπήσουν και να γίνεις η πρώτη είδηση. Όταν σου πήραν το σπίτι, σου έκοψαν το ρεύμα, το νερό, μην αναρωτηθείς γιατί δεν έγινες είδηση. Γιατί έφταιγες και έτσι έπρεπε να γίνει .
Αλλά μέρες που είναι ας ξεχάσουμε τα δυσάρεστα, ας γιορτάσουμε όλοι μαζί, χέρι-χέρι, και ας συγκινηθούμε λίγο με την ευαισθησία και την φιλανθρωπία αυτών που πρόκοψαν.
Εξάλλου η ευθύνη είναι δική μας. Είμαστε ο άνθρωπός τους. Χωρίς εμάς θα ήταν ένα τίποτα.
Ανάρτηση από: https://iskra.gr