Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ – Αντιδράσεις και εξελίξεις

Του Γεράσιμου Χολέβα
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Iρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων» ισχυρίστηκε το Πεντάγωνο. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε βάλει στο twitter την αμερικανική σημαία, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Η κίνηση αυτή έγινε λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης , σε επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Οι Φρουροί της Επανάστασης – επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν – επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ, του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ» στα περσικά), ειδικού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ΗΠΑ.
«Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοινώνουν ότι ο ένδοξος διοικητής των δυνάμεων του Ισλάμ, ο Χατζ Κασέμ Σουλεϊμανί, έπειτα από ζωή προσφοράς, έπεσε νεκρός, έγινε μάρτυρας σε επίθεση της Αμερικής εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης σήμερα το πρωί», αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονα της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
“Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στα προάστια της Βαγδάτης ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή. Ο Σουλεϊμανί υπηρετούσε πιστά τον σκοπό της προστασίας των ιρανικών εθνικών συμφερόντων”, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik. “Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό”, τόνισε ο αξιωματούχος.
Ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι καταδίκασε σήμερα την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής της ιρανικής Δύναμης Κουντς Κασέμ Σουλεϊμανί και ο διοικητής ιρακινής πολιτοφυλακής Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Η άγρια και αδικαιολόγητη επίθεση την περασμένη νύκτα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια θρασεία παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και διεθνών συμφωνιών. Οδήγησε στον φόνο διοικητών οι οποίοι είχαν νικήσει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Σιστάνι.
«Αυτά και άλλα γεγονότα δείχνουν πως η χώρα οδεύει προς πολύ δύσκολους καιρούς. Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμπεριφερθούν με αυτοσυγκράτηση και να δράσουν συνετά», προστίθεται στη δήλωση αυτή.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, αφού ο εκπρόσωπος του Σιστάνι στην ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα του Ιράκ ανέγνωσε τη δήλωση στη διάρκεια του κηρύγματος της Παρασκευής, εκατοντάδες πιστοί φώναξαν «Όχι στην Αμερική».
Η εξόντωση του πανίσχυρου ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί φέρνει το Ιράκ στα όρια του χάους
Ο αποκεφαλισμός της Αλ-Κουντς, της στρατιωτικής δύναμης ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης με την εξόντωση του πανίσχυρου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και του συνασπισμού Χασντ αλ-Σάαμπι, με την εξόντωση του Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, του ανθρώπου του Ιράν στην Βαγδάτη και πραγματικού επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής, φέρνουν το Ιράκ στα όρια του χάους, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
«Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιχείρηση αποκεφαλισμού που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικότερη και από τις επιχειρήσεις εξόντωσης του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ή του Οσάμα μπιν Λάντεν» σύμφωνα με τον Φίλιπ Σμιθ, αμερικανό ειδικό σε θέματα ένοπλων σιιτικών οργανώσεων.
Η αμερικανική επιδρομή πραγματοποιήθηκε μετά την επίθεση της Τρίτης κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Βαγδάτη από χιλιάδες υποστηρικτές του Χασντ αλ-Σάαμπι σε μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος που ξαναζωντάνεψε για την Ουάσινγκτον το φάσμα της κρίσης των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.
«Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών παρακολουθούσαν τον Κασέμ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν πάτησαν ποτέ την σκανδάλη. Ο ίδιος το γνώριζε, αλλά δεν υπολόγισε σε ποια κλίμακα οι απειλές για την δημιουργία μίας νέας κρίσης ομήρων στην πρεσβεία της Βαγδάτης θα άλλαζαν την οπτική», εξηγεί ο Ράμζι Μαρντίνι, του United States Institute of Peace.
«Ο Τραμπ άλλαξε τους κανόνες με την εξόντωσή του», λέει.
«Κανείς δεν φανταζόταν καν ότι (η εξόντωση του στρατηγού Κασέμ) αποτελούσε ενδεχόμενο. Τώρα, όλοι οι παράγοντες θα αυτοσχεδιάσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και αυτό είναι η τέλεια συνταγή για κακές εκτιμήσεις», προειδοποιεί ο Ράμζι Μαρντίνι.
Απέναντι σε αυτήν «την εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, το θέμα που τίθεται είναι η απάντηση της Τεχεράνης.
«Το Ιράν δεν μπορεί να πλήξει πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να διακινδυνεύσει την αυτοκαταστροφή του. Αλλά μπορεί να πυρπολήσει και να βουτήξει στο αίμα το Ιράκ», λέει ο αναλυτής Φάναρ Χαντάντ.
Πότε; Πώς; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Ιράν στον θάνατο μίας από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητές του, διότι δεν υπάρχει προηγούμενο.
«Το Ιράν δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τους ‘υπολοχαγούς’ του στο Ιράκ ως κάλυψη για να απειλήσει και να επιτεθεί στα αμερικανικά συμφέροντα χωρίς να διακινδυνεύσει συμβατικά στρατιωτικά αντίποινα», λέει ο αναλυτής.
Η αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία “θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο”, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι σε μία επίσημη αντίδραση που ήλθε καθυστερημένα σε ένδειξη του αιφνιδιασμού και της αμηχανίας της ιρακινής ηγεσίας.
«Η δολοφονία ενός ιρακινού στρατιωτικού διοικητή που κατέχει επίσημη θέση αποτελεί επίθεση εναντίον του Ιράκ, του Κράτους του, της κυβέρνησής του και του λαού του», υπογράμμισε ο Μάχντι.
Εγκλωβισμένη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, εδώ και χρόνια η Βαγδάτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο το έδαφος του Ιράκ να μετατραπεί σε θέατρο πολεμικής σύγκρουσης για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.
Και σήμερα, εξηγεί ο αναλυτής Φάναρ Χαντάντ, «τα καλύτερα χαρτιά του Ιράν βρίσκονται στο Ιράκ: «αν το Ιράν έχει ανάγκη να απαντήσει και να καταφέρει σημαντικό πλήγμα, πράγμα επίφοβο, δεν θα είναι απλώς με ρουκέτες κατά των πρεσβειών, αλλά με κάτι που μπορεί να λάβει την μορφή μεγάλης κλίμακας σύρραξης στο Ιράκ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανέτρεψαν το 2003 τον Σαντάμ Χουσεΐν για να εγκαθιδρύσουν στην θέση του καθεστώτος του ένα νέο πολιτικοστρατιωτικό σύστημα που πλέον έχει κατακλυσθεί από την Τεχεράνη, μοιάζει ότι επιδιώκουν τον επαναπροσδιορισμό της ιρακινής πολιτικής. «Αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ στον δρόμο της εσωτερικής σύρραξης, μία κατάσταση που το Ιράν μπορεί πολύ εύκολα να πυροδοτήσει», προειδοποιεί ο Χαντάντ.
Ηδη, η αύξηση της ισχύος των φιλοϊρανικών στοιχείων και η επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας μαρτυρούν την δύσκολη θέση του Ιράκ απέναντι στον ίδιο του τον μηχανισμό ασφαλείας και τους διπλωματικούς του εταίρους.
Βραχυπρόθεσμα, ο Ραντ Αλααλντίν, ερευνητής του Brookings Institution στην Ντόχα, προβλέπει «διώξεις» στο Ιράκ.
«Το Ιράν θα έχει πολλές ερωτήσεις να θέσει στους Ιρακινούς: πώς οι ΗΠΑ γνώριζαν για την άφιξη του Σουλεϊμανί στην Βαγδάτη; Σε ποιον οφείλεται η διαρροή της πληροφορίας;».
Ανάρτηση από: https://www.imerodromos.gr/