Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Πρόσφυγες: Τώρα κολυμπούν και στο κανάλι της Μάγχης

Τεράστια αύξηση του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν δια θαλάσσης από το Καλέ της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «The Guardian». 
Επιμέλεια Φωτεινή Λαμπρίδη
Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν, ότι το 2019, περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το επικίνδυνο κανάλι της Μάγχης, με τα παγωμένα νερά και τα ρεύματα, ενώ ο αριθμός τους το 2018 δεν ξεπερνούσε τους 586. 
Οι εικόνες που περιγράφουν οι Γάλλοι αξιωματούχοι, θυμίζουν Μεσόγειο. Υπερφορτωμένα φουσκωτά σκάφη, κυρίως με άνδρες αλλά και με αρκετά γυναικόπαιδα. Αρκετοί προσπάθησαν να φτάσουν κολυμπώντας ενώ οι επιβεβαιωμένοι πνιγμοί για την περσινή χρονιά είναι τέσσερις. 
Το 50% των ανθρώπων αυτών δεν καταφέρνει να φτάσει στον προορισμό χάρη στην «...ισχυρή κινητοποίηση των Γαλλικών δυνάμεων σε ξηρά και θάλασσα» όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο νομάρχης του Καλέ, Fabien Sudry.
Την περασμένη Τρίτη, περισσότεροι από 40 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών, παρεμποδίστηκαν στο Κανάλι από τη συνοριακή δύναμη. Περίπου δέκα, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου γυναίκας, εντοπίστηκαν στο κανάλι από τα Χριστούγεννα έως το τέλος του Δεκέμβρη. 
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η πορεία φουσκωτού σκάφους, που μετέφερε έξι άνδρες με υποθερμία, σύμφωνα με τους Γάλλους διασώστες, παρεμποδίστηκε επτά μίλια  βόρεια του Dunkirk και οι δυνάμεις επέστρεψαν τους μετανάστες στο Καλέ της Γαλλίας. 
Παρά το ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε, ότι οι περιπολίες  τα παράλια της Γαλλίας έχουν εντατικοποιηθεί και ότι έχουν διπλασιαστεί τα αεροσκάφη που επιβλέπουν την περιοχή, προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες μετακινήσεις, ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρεί να μετακινηθεί προς το Ηνωμένο Βασίλειο τετραπλασιάστηκε. 
Δεν πτοήθηκαν ούτε από τα επικίνδυνα νερά του καναλιού, ούτε από την επίδειξη αποφασιστικότητας των Γαλλικών Αρχών που δίνουν στη δημοσιότητα κάθε φορά τον αριθμό των μεταναστών που εμποδίζονται ή επαναπροωθούνται προκειμένου να αποθαρρυνθούν όσοι σκέπτονται να το επιχειρήσουν. 
Παρά την αυστηρότητα της κυβέρνησης Μακρόν απέναντι στους μετανάστες, υπάρχουν φωνές όπως αυτή της βουλεύτριας του συντηρητικού κόμματος Natalie Elphicke, που ζητάει περισσότερα μέτρα από την πλευρά της Γαλλίας. 
Ανάρτηση από:https://tvxs.gr