Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

"Τα απόνερα της συμφωνίας των Πρεσπών «Μακεδονική» γλώσσα επίσημα στην Ελλάδα"

Του Γιώργου Ηλ. Τσιτσιμπή

«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο (στη χώρα) βασιλεύει…»

Πριν λίγες ημέρες αναγνωρίστηκε επίσημα το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» στην Ελλάδα. Η αίτηση του συλλόγου, γνωστής ΜΚΟ, εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Μια είδηση που δεν ακούστηκε από κανένα συστημικό δελτίο  ΜΜΕ, ούτε βέβαια από κανένα από τα «μεγάλα» πολιτικά κόμματα. Ευτυχώς υπάρχει και το διαδίκτυο για να μαθαίνουμε κάποια από αυτά που μας αποκρύπτουν. Προφανώς, είναι κάτι που βολεύει πολλούς, αν όχι όλους, γι’ αυτό και η απόλυτη σιωπή, υπευθύνων και ανεχθέντων!

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, αφού η «περίφημη» αλλά «κακόφημη» συμφωνία, συνεπάγεται πολλά τέτοια περιστατικά που θα φανούν σε βάθος χρόνου. Είμαστε στην αρχή ακόμα.

Ανάμεσα στους «ντόπιους» της Φλώρινας και της Πέλλας («ντόπιοι» ονομάζονται κάτοικοι των περιοχών αυτών με ελληνική συνείδηση, που έχουν ως μητρική γλώσσα τα λεγόμενα «σλαβομακεδονικά», ένα γλωσσικό ιδίωμα της βουλγαρικής γλώσσας) υπάρχει μια μικρή αλλά ανθεκτική και δυναμική ομάδα, που πήρε μέρος ακόμα και σε εκλογές, και βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με τα συμφέροντα των Σκοπίων. Προσπαθούν να εδραιώσουν Σλαβομακεδονική συνείδηση στην περιοχή, με απώτερες αποσχιστικές τάσεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Άλλωστε, οι πανηγυρισμοί του γειτονικού κράτους για το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» ήταν τόσο έντονοι, που είναι απορίας άξιο που δεν «ξύπνησαν» κανέναν από τους δικούς μας. Μέχρι και ευχαριστίες του Ζάεφ προς τον Τσίπρα και Μητσοτάκη, υπήρξαν!!!

Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα σχόλιο για το θέμα, του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, slpress.gr, συνοπτικό αλλά περιεκτικό, που αξίζει να ακουστεί.

Μήτρα των προβλημάτων που θα βρούμε μπροστά μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που δέχτηκε το όνομα Βόρεια Μακεδονία για το γειτονικό κράτος, κακώς για πολλούς, ενώ αποδέχτηκε συγχρόνως το σκέτο «Μακεδονία» για την γλώσσα και την εθνότητα. Ούτε καν το βορειομακεδονική γλώσσα και Βορειομακεδόνας αντίστοιχα, ως απόρροια της κρατικής ονομασίας. Άντε τώρα, να μιλήσεις για ελληνική μακεδονική παράδοση, κληρονομιά και πολιτισμό!!!

Τα χρόνια των ζυμώσεων πριν φτάσουμε στη συμφωνία, υπήρχαν νηφάλιες προσεγγίσεις, επιστημόνων και πολιτικών, που κατεδείκνυαν συνέπειες και προβλήματα από άστοχες ενέργειες και επιλογές, γι’ αυτό και πρότειναν άλλη ονοματολογία. Μια τέτοια πρόταση ήταν του Μιχάλη Χαραλαμπίδη (την ασπάζονταν πολλοί, ακόμα και οι Σαμαράς, Μπακογιάννη) για «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αν άκουγαν τότε δεν θα είχαμε «τερατογενέσεις» τώρα!

Η θέση της αριστεράς και των αριστερών ήταν γνωστή. Έχουν άλλη ανάγνωση των γεγονότων εδώ και δεκαετίες. Την έχουν διατυπώσει και επίσημα. Ναι μεν, είναι οι δράστες της προδοτικής συμφωνίας (όχι προδότες), αλλά ξέραμε τις απόψεις τους, δεν το κρύβανε. Με τους «μακεδονομάχους» της Νέας Δημοκρατίας είναι το πρόβλημα. Κυβέρνηση και Υπουργοί που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους και τώρα υλοποιούν μια χαρά όσα κατήγγελλαν. «Θεέ μου, φύλαξέ με από τους φίλους», λέει ο λαός μας. Άραγε θα λειτουργήσουμε ως αμνήμονες, όταν έρθει η ώρα των δικών μας αποφάσεων;

Εν κατακλείδι, δεν μιλάμε για έναν γλωσσικό όμιλο, με τον οποίο κανείς δεν θα είχε πρόβλημα, αλλά για κάτι εθνικά επικίνδυνο που θα φέρει και άλλα. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Λυγερός, θα δούμε πολλά μικρά «τερατάκια» να ξεπηδάνε στο μέλλον. Μόλις πήγαμε «ταμείο» και είναι μεγάλος ο λογαριασμός!

Παρ’ όλα αυτά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», οι ελάχιστοι που ανησυχούν. Συγχρόνως, αξιοπερίεργη καθολική σιωπή για τους πολλούς!!! Ας έχουμε το νου μας.

Ανάρτηση από: https://www.karditsalive.net/