Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Εξήντα τρεις για να μας σώσουν! Έσπασε το ρεκόρ του ο Κυριάκος

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Ένα ακόμη θηριώδες κυβερνητικό σχήμα με 63 συνολικά άτομα – σε σχέση με τα 59 που είχε η τελευταία κυβέρνηση – συγκρότησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυξημένη πάντως την συμμετοχή των γυναικών. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν τέσσερεις γυναίκες υπουργοί μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί – συνολικά 15 και ποσοστό λίγο κάτω από το 25% του συνόλου.

Στο προηγούμενο σχήμα μετείχαν εννέα συνολικά γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί. Σύμφωνα με τα στατιστικά που διέρρευσε το γραφείο Τύπου ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Η νέα κυβέρνηση επιβεβαιώνει την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό αυτή την έννοια πράγματι «δεν είναι κυβέρνηση ισορροπιών», όπως αναφέρει και το non paper που μοίρασε το γραφείο Τύπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα βασικά υπουργεία στους δικούς του ανθρώπους, σηματοδοτώντας και τις προτεραιότητές του, ενώ άφησε εκτός κυβέρνησης ή υποβάθμισε όσους δεν είναι κοντά του. Με την ανάθεση των υπουργείων σηματοδοτεί και την πρόθεσή του να ολοκληρώσει την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, που είναι ο βασικός του στόχος από το 2019.

Κομματικοποίηση του κράτους 

Το 2004 μία από τις διακηρύξεις του Κώστα Καραμανλή ήταν ο διαχωρισμός κόμματος και κυβέρνησης και όπως το είχε διατυπώσει «δεν κομματικοποιούμε το κράτος, δεν κρατικοποιούμε το κόμμα». Μάλιστα είχε αφήσει εκτός κυβέρνησης τον τότε γραμματέα της ΝΔ, Βαγγέλη Μειμαράκη.

Η συνέχεια: ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/