Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ακρίβεια διαρκείας


Του Τζώρτζη Ρούσσου

Το ερώτημα αν θα αντέξει το ελληνικό νοικοκυριό την εκρηκτική αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης μαζί με την αύξηση των ενοικίων, την πιθανή αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων λόγω περιορισμού της άντλησης πετρελαίου αλλά και την κατάργηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος εντός του 2023 βρίσκει δυσοίωνη απάντηση. Ας μην ξεχνάμε ότι το εισόδημα του 52% των ελληνικών νοικοκυριών με βάση την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αντέχει για μόλις δεκαοκτώ ημέρες τον μήνα…

Η πρόβλεψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είναι, όπως ανέφερε στο επίσημο δείπνο του «Economist» στην Αθήνα, ότι ο πληθωρισμός θα έρθει στα επίπεδα του 2% μετά το 2025! Αρα έχουμε δυόμισι χρόνια που πρέπει να ζήσουμε σε καθεστώς ακραίας ακρίβειας. Το δυστοπικό αυτό περιβάλλον για τα ελληνικά νοικοκυριά αναμένεται να γίνει περισσότερο ασφυκτικό τον επερχόμενο χειμώνα λόγω της κατάργησης της ρήτρας διαφυγής. Είναι ο τρόπος που η Κομισιόν «απελευθέρωσε» τα ευρωπαϊκά κράτη ώστε να δανειστούν για να αντεπεξέλθουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες στην πανδημία.

Με δάνεια τα pass

Αυτή την ατραπό χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δανειστεί αφειδώς και να προσφέρει pass προς άγραν ψήφων. Με αυτό τον τρόπο βέβαια έχει υπονομεύσει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως ακριβώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπονόμευσαν το μέλλον τους λαμβάνοντας αφειδώς δάνεια με εγγύηση τον αέρα από τις ελληνικές τράπεζες. Το ΠΑΣΟΚ βρήκε τον τρόπο να απεκδυθεί των οφειλών του αλλάζοντας ΑΦΜ, ενώ η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη απλώς δεν πληρώνει, με τις τράπεζες σκανδαλωδώς να μη διεκδικούν. Αυτά τα σκιώδη μπορούν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα αλλά δεν λειτουργούν σε διεθνές περιβάλλον. Τουτέστιν, όσοι δάνεισαν την Ελλάδα αυτή την τετραετία θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Στην πράξη δηλαδή ο Κυρ. Μητσοτάκης υπονόμευσε το μέλλον, καθότι οι μελλοντικές γενεές θα κληθούν να πληρώσουν αυτό τον υπέρογκο δανεισμό ύστερα από πέντε, δέκα και δεκαπέντε έτη.

Αβέβαιο αύριο

Ωστόσο ο Γ. Στουρνάρας έθεσε τρεις λόγους που κατά την άποψή του θα συντείνουν στη βραδεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι πρόκειται για «στοιχήματα» με αβέβαιο αποτέλεσμα. Οι λόγοι αυτοί είναι:

•Η υποχώρηση των τιμών ενέργειας. Αυτό και αν είναι αβέβαιο «στοίχημα». Ηδη ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής πετρελαίου έχει ανακοινώσει ότι από τον Αύγουστο θα περικόψει την άντληση πετρελαίου ώστε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές. Οσο για το φυσικό αέριο; Μπορεί ο ήπιος χειμώνας που επικράτησε στην Ευρώπη να άφησε τις δεξαμενές γεμάτες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι εξίσου ήπιος. Πέραν αυτού, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την αύξηση των τιμών από το φθινόπωρο.

•Επέρχεται εξομάλυνση της ανισορροπίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκλήθηκε από την πανδημία, με συνέπεια να προβλέπεται επαρκής προσφορά προϊόντων.

•Η αύξηση του κόστους του ευρώ μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ. Αυτό κι αν είναι στοίχημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ο Γ. Στουρνάρας ανερυθρίαστα θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί διότι ειδικά οι ευάλωτοι των κοινωνιών δεν θα μπορούν να επιβιώσουν αφού θα μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη. Ετσι θα μειωθεί η ζήτηση σε ένα περιβάλλον όπου θα υπάρχει προσφορά και θα μειωθούν οι τιμές!

Ανάρτηση από: https://www.documentonews.gr/