Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Για τα μάτια της Bayer-Monsanto η ΕΕ αλλάζει γραμμή στα μεταλλαγμένα

Του Ηρακλή Γωνιάδη

Η πολυεθνική (υπερεθνική) Monsanto είναι μια αμερικανική χημική βιομηχανία παραγωγής προσθετικών ουσιών στα τρόφιμα, φαρμάκων για την αγροτική παραγωγή όπως το γνωστό Roundup και γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Η εταιρία αποκωδικοποιεί το DNA φυτών χρησιμοποιώντας τεχνολογία ευρύτερα γνωστή (και ακατοχύρωτη) προκειμένου να δημιουργήσει μια δεξαμενή γνώσης στην παραγωγή σπόρων και να επιβάλλει την αποκλειστική τους χρήση υπό καθεστώς μονοπωλίου. Επιδιώκει, με άλλα λόγια, τη δημιουργία καθεστώτος εξάρτησης ενός τεράστιου κλάδου παραγωγής από τη δική της βουλιμία με την ιδιοποίηση σημαντικού μέρους της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σε αρκετές χώρες κατάφερε -μέσω “κυβερνήσεων”- να απαγορέψει την καλλιέργεια με σπόρους (αρχέγονους) της προηγούμενης χρονιάς παραγωγής επιβάλλοντας την αγορά των δικών της. Οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι της δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως γέννημα -όπως αποκαλούνταν παλιότερα- για νέα σοδειά με συνέπεια ο αγρότης να “πέφτει” στις δαγκάνες της, αγοράζοντάς τους κάθε φορά.

Πρακτική η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση εκατομμυρίων αγροτών οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τον αναγκαίο και πανάκριβο σπόρο. Πέραν δε, της παραπάνω απαγόρευσης, προσπαθεί με πλάγια μέσα (εξαγοράζοντας συνειδήσεις ή εκβιάζοντας) να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό παγκόσμια, ισχυριζόμενη ότι η χρήση των αρχέγονων σπόρων το παραβιάζει!!! Αν αυτό δεν είναι προσπάθεια οικειοποίησης της παγκόσμιας κληρονομιάς, τότε τι ακριβώς είναι;

Η συνέχεια ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/