Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα μυαλά στα κάγκελα!

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην «άρση του μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

«Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύναψης διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών με μεγάλα ιδρύματα, να λειτουργήσουν δηλαδή μέσω παραρτημάτων στην Ελλάδα με αυστηρά κριτήρια και με ισοτιμία. Δεν γίνεται να μην έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακό κέντρο ξένων φοιτητών, μας αξίζει καλύτερα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. Στην δε ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα, υπενθυμίζοντας το “μπρος-πίσω” του Γιώργου Παπανδρέου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει την αντίθεση του στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση το περιβόητο άρθρο 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποτελεί ένα σύμπτωμα της βαριάς ιδεοληπτικής πάθησης που ταλανίζει τα δύο κόμματα. Πάντως, από τις ευρύτερες συζητήσεις που γίνονται εκτός πολιτικής, η ιδέα του μη κρατικού-μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, μοιάζει να κυριαρχεί.

Υπέρ των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι τα επιχειρήματα: στροφή της πανεπιστημιακής παιδείας και της έρευνας προς τις ανάγκες της αγοράς, γεγονός που θα προσέλκυε περί τις 110.000 φοιτητές από το εξωτερικό (το 2,5% του κυπριακού ΑΕΠ προέρχεται από την εισροή φοιτητών), ενώ ταυτόχρονα 35.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στα πανεπιστήμια αυτά θα μπορούν να φοιτούν με υποτροφίες το 1/5 των φοιτητών τους, με κοινωνικά κριτήρια και επιδόσεις αριστείας. Ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει στην αναβάθμιση και των κρατικών πανεπιστημίων.

Η συνέχει: ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/