Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Περί "διεθνισμού" και εθνικής κυριαρχίας


Του Δημήτρη Μπελαντή 


Μερικά πράγματα πρέπει να είναι σαφή κι ας τα βάλουμε με τους πάντες.  

Εδαφική ακεραιότητα σημαίνει ούτε διεκδικούμε ούτε δίνουμε πιθαμή. Ο  Ανδρείας Παπανδρέου αυτό δεν έλεγε και σωστά μάλιστα; 

Είναι διεθνιστικό να δώσουμε το Καστελόριζο στην Τουρκία; Η την επήρεια των νησιών στην Τουρκία; Γιατί; Οποίος το πιστεύει ας βγει να το πει καθαρά.

Επιπλέον. Εδαφική κυριαρχία χωρίς χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο δεν υπάρχει. 

Επίσης δεν υπάρχει κυριαρχία χωρίς υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και άλλα κυριαρχικά δικαιώματα ακόμη και καθαρά οικονομικά. Γιατί; 
Όχι για να τα πάρει ο Βαρδινογιάννης η η Exxon Mobil αλλά γιατί η προοπτική του έθνους κράτους σε αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση χρειάζεται και αυτούς τους πόρους. Ανάπτυξη με αριστερό ταξικό πρόσημο μόνο με ΑΠΕ δεν γίνεται. Ας βάλουν φίλτρα, ας πάρουν προστατευτικά μέτρα. Όμως, όχι εκ των προτέρων παραίτηση και παραχώρηση. 

Η λογική μια μικρή χώρα να παραιτηθεί πλήρως από την οικονομία των υδρογονανθράκων και μάλιστα σε μια συγκυρία που η ενέργεια είναι  μείζον γεωπολιτικό όπλο είναι λογική ανθρώπων καλοκάγαθων  η και κρετίνων.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια ριζοσπαστική αντιΕΕ και αντιΝΑΤΟ διέξοδο. Αν παραιτηθεί από τα ορυκτά της, τον πλούτο της σε πρώτες ύλες, ακόμη και την λελογισμένη χρήση υδρογονανθράκων και λιγνίτη και περιορισθεί στα πράσινα άλογα, δεν θα γίνει ποτέ μια χώρα οικολογικά σοσιαλιστική. Αλλά μια χώρα εξαρτημένη καπιταλιστική που θα είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά και ο σκουπιδοντενεκές των άλλων. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/100008613945528/posts/pfbid02Tscbr8aGW2Je57kvGoGFx9YMpYVTBLGDaxUnAj8fpXX4hspmAKLw99E8gjbTuJVPl/

Ανάρτηση από: https://geromorias.blogspot.com/