Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Διετή συμφωνία με τον ESM ζήτησε η Ελλάδα - Συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup

Εξελίξεις σε ευρωπαικό επίπεδο δρομολόγησε το άιτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η αντίδραση των Βρυξελλών  ήταν άμεση, καθώς με tweet του ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ συγκάλεσε έκταση τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στις 20:00 ώρα Ελλάδος, ώστε να εξεταστεί το αίτημα.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της, «από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Τέλος η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το παράθυρο να προσέλθει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς όπως σημειώνει «η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από τον διεθνή τύπο για το ελληνικό αίτημα, αναφέρουν ότι το ελληνικό αίτημα πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτό.

Ανάρτηση από: http://www.topontiki.gr