Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπρας αποδέχτηκε βέτο των εταίρων και έπαψε τον Βαρουφάκη από υπουργό

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τoυς δανειστές εταίρους μας. Είναι μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση να συζητήσει μια νέα συμφωνία και παράλληλα ένα μήνυμα προς τους δανειστές ότι απομακρύνονται όσοι στην Αθήνα είχαν “αντιευρωπαϊκή” διαπραγματευτική στάση.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κυβέρνησης αποτελεί όρο παραμονής πολλών υπουργών σε αυτήν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι απαιτείται ταχύτατη εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και γι’ αυτό είναι καλό να αλλάξουν πολλά στη διαπραγματευτική ομάδα.
Tην παραίτησή του από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω του προσωπικού του blog,
«Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου γνωστοποιήθηκε μια συγκεκριμένη προτίμηση από ορισμένους συμμετέχοντες στο Eurogroup και κάποιων εταίρων, κάτι που ο πρωθυπουργός έκρινε ότι θα είναι δυνητικά χρήσιμο».
Γι’ αυτό και αποχωρώ από το υπουργείο Οικονομικών» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει:

Η πλήρης δήλωση του κ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:
«Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών».
«Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά», συνεχίζει για να προσθέσει ότι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας».
«Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει.
Ευχαριστώ από Μαξίμου σε Βαρουφάκη για την συμβολή του στις διαπραγματεύσεις
Mετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Το παραπάνω γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει «για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες». 
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.
Ανάρτηση από: http://www.7imeres.gr