Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Τσίπρας: Συνειδητοποίησα στις 25/06 ότι του Βαρουφάκη δεν του έδινε κανείς σημασία

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον Alpha δήλωσε πως "Αν σηκωνόμουν να φύγω όπως ήθελε η καρδιά μου" και σημείωσε πως τότε θα είχαμε  "κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις" και "μια σύγκρουση εμφύλια στην χώρα".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "επι 17 ώρες έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο"  αφού "η Ευρώπη έχει έλλειμμα δημοκρατίας" και έδωσα  "σκληρή μάχη με δυνάμεις συσπειρωμένες έτοιμες να εκδικηθούν με Grexit". Ευτυχώς - σχολίασε- "υπήρχαν οι χώρες εκείνες που κατάλαβαν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έκανε τις αγορές να ψάχνουν να βρουν ποιός θα είναι ο επόμενος" .
"Η Ευρώπη πορεύεται σε λάθος πορεία. Η επιλογή να αντιδράσεις, δεν είναι εν μέσω τρικυμίας να πέσεις στη θάλασσα, η επιλογή είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πράγματα, παραμένοντας στο καράβι".

Μιλώντας για την Ευρωσύνοδο της 12ης Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Σύνοδος των 17 ωρών, κατά τις οποίες δεν έκανα καθυστέρηση, αλλά έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο, και όπου κάποιοι από τους εταίρους ζητούσαν να εκδικηθούν με την εκδίωξή μας από την Ευρώπη, κατέληξε με εμένα σε ένα δίλημμα. Εάν θα σηκωθώ να φύγω, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ήρωας με χιλιάδες να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα ένα χάος, με την κατάρρευση των τραπεζών, ίσως έναν εμφύλιο. Και η επιλογή ήταν να πάρω το πολιτικό κόστος να αποτρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή. Αισθάνομαι δικαιωμένος από το αποτέλεσμα και περήφανος για την επιλογή, γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».  
«Επρεπε να κλείσει ο κύκλος της συμφωνίας, της συγγραφής της συμφωνίας. Την απόφασή μου να θέσω τη συμφωνία στην κρίση του λαού την πήρα στις 12 Ιουλίου, την υλοποίησα στις 20 Αυγούστου, γιατί τότε ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συμφωνίας» σημείωσε.
Και συνέχισε: «Η δραχμή, το εθνικό νόμισμα, δεν είναι αριστερή, ούτε ηρωική επιλογή και γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, έξω από αυτήν δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Η επιλογή είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας. Δεν ήταν ποτέ επιλογή μας να φύγουμε από την Ευρώπη».
«Υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος»
«Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, ενώ υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος» παραδέχθηκε. 
«Η μεγάλη διάψευση για μενα ήταν όταν ήρθε ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα Σόιμπλε για τη συντενταγμένη έξοδο από το ευρώ. Τότε συνειδητοποίησα ότι το εναλλακτικό σχέδιο, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου» σχολίασε.
«Το Grexit έγινε επιλογή από τις δυνάμεις της συντήρησης. Όταν πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο, βρέθηκα αντιμέτωπος με μια διχασμένη Ευρώπη, όπου οι μισοί με αποδοκίμαζαν και οι μισοί ήταν μαζί μου. Αυτή είναι διαφορετική Ευτώπη, αυτό πετύχαμε εμείς» τόνισε ακόμη.
"Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης θα είναι στις λίστες"
Για Βαρουφάκη

"Συνειδητοποίησα στις 25 Ιουνίου, ότι ο Βαρουφάκης είχε χάσει την αξιοπιστία απέναντι στους συνομιλητές του. Δεν του έδινε κανείς σημασία"

Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr