Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

«Κλείδωσαν» 13 μνημονιακές δράσεις των νέων μέτρων

«Κλείδωσαν» 13 μνημονιακές δράσεις του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων μέτρων, που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. 

Η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου από τις ελληνικές αρχές πρέπει να να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Εκτός της νέας λίστας είναι προς το παρόν οι μεγάλες και επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μπει στην τελική ευθεία και ένα πρώτο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο κουαρτέτο, που το άλλο Σαββατοκύριακο καταφθάνει στην Αθήνα.

Πάντως για τους φορολογούμενους δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι, καθώς οι επιβαρύνσεις αναμένεται να εφαρμοστούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Για το ασφαλιστικό οι πιστωτές έχουν επίσης δηλώσει ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Ακολουθεί η νέα λίστα:

Η διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μέτρα για τη συλλογή εσόδων μέσω της αντιμετώπισης: του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.

Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

Η λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.

Η έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

Ποιοι θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.

Η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.

Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, όπως έργα  αυτοκινητοδρόμων,  μετρό και  διαχείρισης αποβλήτων.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.

Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων  για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο.

Ο ορισμός μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία του νέου Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Ανάρτηση από: http://www.efsyn.gr