Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Σεισμός στην Καταλονία: 500.000 στον δρόμο - Καταργεί την κυβέρνηση η Μαδρίτη

Ως τις «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανσίσκο Φράνκο χαρακτήρισε τις κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.
«Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Πουτζντεμόν, ο οποίος ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές της απόσχισης της Καταλονίας κατηγορούν τον Μαριάνο Ραχόι για αντιδημοκρατική στάση, μετά την απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος.

Ο Ραχόι  δήλωσε ότι σκοπεύει να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές στην Καταλονία εντός εξαμήνου.
Η απόφαση για την ενεργοποίηση του επίμαχου άρθρου ελήφθη μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πρωί του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Μαδρίτη κατά της κυβέρνησης του Πουτζδεμόν, μετά τη διεξαγωγή του «παράνομου», όπως χαρακτηρίζεται, δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Κάρλες Πουτζδεμόντ: Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα 
Ο  Κάρλες Πουτζδεμόντ δήλωσε με τη σειρά του ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.
Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, πρόσθεσε. Ο ίδιος ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. 
Ο Πουτζντεμόν μίλησε και στα αγγλικά απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες και πολίτες. «Εάν οι ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. βρίσκονται σε κίνδυνο στην Καταλονία, θα βρίσκονται και στην Ευρώπη», είπε και θύμισε στους Ευρωπαίους ότι η Καταλονία είναι μια παλιά ευρωπαϊκή δημοκρατία που παλεύει για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της.
Ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει τη Βουλή για να συζητήσει και να αναλάβει δράση απέναντι στην απόπειρα τη κεντρικής κυβέρνησης να καταργήσει την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας.
Σεισμός κινητοποιήσεων
Η αντίδραση στην Καταλονία δεν άργησε να έλθει. Συναυλίες από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε πολλές συνοικίες της Βαρκελόνης.
Το απόγευμα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ετέθη επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης στη Βαρκελόνη, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας που κατηγορούνται για «στασιασμό».

Πάνω από 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν πρόκειται να κάνει επίσημη ανακοίνωση στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος). Εχει απειλήσει με σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου και μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 155.
Η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να απαγγείλει εναντίον του κατηγορίες για «εξέγερση» εάν προχωρήσει στην πράξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δικαστική πηγή. Η κατηγορία επισείει ποινή κάθειρξης 30 ετών.
Σείεται και το Καμπ Νου
Χιλιάδες φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα φωνάζουν «Ανεξαρτησία» την ώρα που είναι σε εξέλιξη η αναμέτρηση των «μπλαουγκράνα» κόντρα στη Μάλαγα:


Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr