Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Το αποτύπωμα του κυνισμού

Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

Θυμάστε τη διαφήμιση «πω πω πω όνειρο είναι, μην με ξυπνάτε»; Κάπως έτσι βιώνουμε εικόνες και λέξεις που μας βομβαρδίζουν. Μάθαμε, μόλις την τελευταία εβδομάδα, τη «φυλομετάβαση», είδαμε τον Τσίπρα να πετά με F16 στο Αιγαίο, πετάνε στα ύψη και οι επενδύσεις, η οικονομία, η ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω μνημόνια και σκληρές επιτροπείες. Και τώρα ο ίδιος, η σύζυγός του (δεν γίνεται διαφορετικά) και το μισό υπουργικό συμβούλιο πάνε Ουάσιγκτον για να βγουν φωτογραφία με τον Τραμπ. Θα το ζήσουμε κι αυτό, θα μας ζαλίσουν με το ταξίδι στις ΗΠΑ και την ισχυροποίησή μας ως χώρας. Αφήστε που έρχεται και το μέρισμα!
Έρχεται βέβαια και η τρίτη αξιολόγηση, τα 95 προαπαιτούμενα, ο προϋπολογισμός, η γιγάντωση της μερικής απασχόλησης, οι φόροι, ο χειμώνας, το πετρέλαιο και οι μειώσεις στο επίδομά του, νέα κύματα προσφύγων στα νησιά, κι όλα εκείνα που καθιστούν την επιβίωση έναν αγώνα δίχως τέλος και ανάπαυλα. Κάθε λαϊκό νοικοκυριό έχει στο σπίτι του την ανεργία και μία σοβαρή αρρώστια, έχει χρέη και απόγνωση.
Αλλά μην ανησυχούμε, υπάρχει ελπίδα. Το είπε ο Τσακαλώτος. Θα αφήσουν, λέει, «προοδευτικό αποτύπωμα». Πώς; Με ρυθμίσεις σε εντελώς δευτερεύουσες πλευρές, όπως τα θρησκευτικά στα σχολεία, τις θεματικές βδομάδες (πάλι στα σχολεία), τη φυλομετάβαση στα 15 και, σε λίγο, την κάνναβη. Σε τέτοια θέματα εξαντλείται το «προοδευτικό αποτύπωμα». Ας διχάζεται κι ας κοπανιέται η κοινωνία με τέτοια ζητήματα, ενώ δεν μένει τίποτα όρθιο και εφαρμόζεται ό,τι έχει θέσει σε ισχύ ο αυτόματος πιλότος των μνημονίων και των γεωπολιτικών πλιάτσικων που συντελούνται επί ελληνικού εδάφους.
Ο μέγιστος κυνισμός έγκειται στο ότι όλα αυτά γίνονται εν πλήρει συνειδήσει από το Μαξίμου. Μέσω της διαβρωτικής επίδρασης και της πόλωσης που τεχνητά δημιουργείται, σχεδιάζονται οι ελιγμοί και στόχοι που εξυπηρετούν το κυβερνών σχήμα, και βεβαίως τα όσα επιδιώκουν οι επιτελείς της παγκοσμιοποίησης. Διότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα «προοδευτικό αποτύπωμα» που να μην έχει την έγκριση των ιθυνόντων της μετα-νεωτερικότητας. Και φυσικά κανένα που να συναντά την αντίθεσή τους. Τόσο «προοδευτικά» είναι όσα μας σερβίρει η προπαγανδιστική μηχανή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αυτοπροσδιορισμός της κυβέρνησης ως «προοδευτικό αποτύπωμα» με το… «εν τούτω Καρανίκα», τον Καμμένο στα καζίνα, τον Κουρουμπλή αμετακίνητο, τον Τσακαλώτο να χαίρεται για τα αυτιά του, τον Τσίπρα να χορεύει με τον Τραμπ κ.ο.κ. έχει τα όριά του. Δεν σταματά τη φθορά. Κάνει όμως μεγαλύτερο κακό στην κοινωνία και τη χώρα.
Ο κυνισμός είναι επικίνδυνος, επειδή συνοδεύεται από πλέρια αδιαφορία για τον τόπο και την κοινωνία, από ανυπαρξία οποιουδήποτε οράματος για τη χώρα. Ο τακτικισμός και η εξουσιομανία βρίσκονται στο τιμόνι και εμποτίζουν τον δημόσιο βίο. Το στερεότυπο «μην έρθουν οι άλλοι που είναι χειρότεροι από εμάς», το οποίο διαλαλούν οι Καρτεροί, οι Κυρίτσηδες και οι άλλοι επιτελείς της προπαγάνδας του Μαξίμου, δεν επιτρέπεται να γίνεται δύναμη καθήλωσης του λαϊκού παράγοντα, ούτε να βρίσκει πρόθυμους να το καταπιούν…
Όχι, δεν είναι όνειρο. Είναι εφιάλτης πραγματικός. Και υπάρχουν όχι ένας, αλλά πολλοί Εφιάλτες.
Ανάρτηση από: https://www.e-dromos.gr