Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η ένταση Μαδρίτης - Καταλονίας μεταφέρεται στο Clasico με ¨θύμα¨ τη Μπαρτσελόνα (video)

Της Ευτυχίας Μιλέτση

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στις πολιτικές αναταραχές που εκτυλίσσονται στην Ισπανία με αφορμή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, διαδικασία που σημαδεύτηκε από την έντονη βία που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις της Μαδρίτης.

Ο αγώνας της Μπαρτσελόνα με την Λας Πάλμας την 1
η Οκτωβρίου πέρασε από σαράντα κύματα έως ότου διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και ο Ζεράρ Πικέ, παίκτης που έχει ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος, ήρθε αντιμέτωπος με την οργή ισπανών φιλάθλων που τον αποδοκίμασαν στις προπονήσεις της εθνικής ομάδας.
Υπάρχει, όμως, και η θετική πλευρά του νομίσματος: η όλη κατάσταση αφήνει περιθώρια για χιούμορ.   
Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus εμπνεύστηκε από την κόντρα Μαδρίτης – Καταλονίας και μετέφερε την ένταση σε ένα Clasico, τον αγώνα μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα. 
Δημιούργησε ένα χιουμοριστικό βίντεο, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο στο γήπεδο δεν έχουν τα αστέρια των δύο ομάδων, αλλά… οι δυνάμεις ασφαλείας που λειτουργούν ως… δωδέκατος παίκτης της Ρεάλ, ίσως και κάτι παραπάνω.



Οι αστυνομικοί, φορώντας τις μαύρες στολές που φορούσαν την ημέρα του δημοψηφίσματος, επιχειρούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τους «Μπλαουγκράνα» από το να σκοράρουν κατά της Ρεάλ.


Ο Λιονέλ Μέσι και ο Αντρές Ινιέστα δέχονται τα «φονικά» τάκλιν των Αρχών ασφαλείας, που δεν σταματούν ούτε μπροστά στο θέαμα του Αργεντινού που σωριάζεται στον αγωνιστικό χώρο πονώντας.  Ο Ντεμπελέ και ο Σέρχιο Μπούσκετς δεν έχουν καλύτερη τύχη, ούτε και όσοι επιχειρούν να διαμαρτυρηθούν για την έντονη βία της αστυνομίας. Οι εικόνες θυμίζουν έντονα τα μέτρα καταστολής την ημέρα του δημοψηφίσματος.
Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο… Μαριάνο Ραχόι. Σε ρόλο Κριστιάνο Ρονάλντοαναλαμβάνει να εκτελέσει ένα πέναλτι για τους «Ροχιμπλάνκος» και όταν αποτυγχάνει, η αστυνομία είναι εκεί για να βάλει ένα… ποδαράκι.
Η δημιουργική ομάδα πίσω από το χιουμοριστικό βίντεο τόνισε, μιλώντας στο CNNi, πως «δεν τασσόμαστε με την πλευρά κανενός. Δεν είναι σκοπός μας να ταχθούμε κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας». «Μιλάμε μόνο για ένα πράγμα, την αστυνομική βία στην Καταλονία».
Κάθε χρονιά οι αναμετρήσεις Ρεάλ – Μπαρτσελόνα αποδεικνύονται κάτι περισσότερο από ποδοσφαιρικά ντέρμπι για την κατάκτηση της κορυφής του πρωταθλήματος. Το Clasico είναι αναμέτρηση δύο διαφορετικών κόσμων, που αγωνίζονται μπροστά στα μάτια όλου του πλανήτη.


Όπως είχε πει κάποτε ο πρώην πρόεδρος της «Μπάρτσα» Joan Gaspart στον συγγραφέα Sid Lowe: «Η ιστορία μας έχει μετατρέψει σε κάτι περισσότερο από έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Η Μπαρτσελόνα (πρωτεύουσα της Καταλονίας)», μετουσιώνεται «στην άμυνα μίας χώρας, μίας γλώσσας και μίας κουλτούρας».
Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η αγαπημένη ομάδα του δικτάτορα της Ισπανίας, Φράνκο, και καθ’ όλη την διάρκεια της καταπιεστικής διακυβέρνησής του είχε αναπτυχθεί ένα κλίμα φόβου κατά των Καταλανών και των ομάδων τους.
Από τις συγκρούσεις που σημειώθησαν στην Καταλονία την ημέρα του δημοψηφίσματος τραυματίστηκαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι. Ο Ζεράρ Πικέ μετά το τέλος του αγώνα της 1ης Οκτωβρίου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Μαριάνο Ραχόι και συγκινημένος τάχθηκε στο πλευρό των ειρηνικών ψηφοφόρων που προσπαθούσαν απλώς να εκφράσουν την βούλησή τους στις κάλπες. 
Ανάρτηση από: http://www.cnn.gr