Πέντε προτάσεις για την ονομασία της πΓΔΜ "έριξε" στο τραπέζι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χθες στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και οι πέντε ονομασίες περιέχουν τον όρο "Μακεδονία".
Πιο αναλυτικά πρόκειται για τα εξής ονόματα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)
Η συντομογραφίες των ονομάτων είναι:
Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija
Vardarska Makedonija
Makedonija (Skopje)
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκτιμά από την πλευρά της ότι, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη, και της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.
Κινητικότητα και στο NATO
Την ίδια ώρα, διαδοχικές συναντήσεις με την πολτική και πολιτειακή ηγεσία της πΓΔΜ έχει από το πρωί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια.
Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε το μεσημέρι σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της γειτονικής χώρας, όπου ευχαρίστησε αρχικά την πΓΔΜ για τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι οι πόρτες της Βορειατλαντικής Συμμαχίας παραμένουν ανοιχτές για τη χώρα.
«Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας σας» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο γ.γ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε ήδη με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά την οποία θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr