Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Μακριά από αυτούς που σκέπτονται μόνο τα ψηφαλάκια…

Το edditorial του Δρόμου της Αριστεράς


Ενώ προαπαιτούμενα, πλειστηριασμοί, φόροι, κατασχέσεις, συντάξεις, μισθοί χορεύουν στο ρυθμό των «φίλων» δανειστών, κι ενώ όλα τα κόμματα (αυτά που υπάρχουν, όπως κι αυτά που εξαγγέλλονται ή γρήγορα θα δημιουργηθούν –στον τομέα αυτό η παραγωγικότητα είναι υψηλή) έχουν το νου τους στις τριπλές εκλογές που πλησιάζουν, στο Νταβός έξω κρυώνουν και μέσα τρώνε εδέσματα (π.χ. ένα μπέργκερ κάνει 48 ευρώ…).
Δεν κρυώνουν μόνο οι επίσημοι που περπατάνε στα χιόνια (μη χάσετε μια φωτογραφία του Κοτζιά με καουμπόικο καπέλο δίπλα στον Τσίπρα), αλλά και οι διαδηλωτές. Μια γυμνόστηθη διαδηλώτρια σκαρφαλώνει στα συρματοπλέγματα και κρατά ένα πλακάτ που γράφει: «Νταβός – κόμμα των γκάνγκστερς».
Στο Νταβός όμως, οι δύο συνομήλικοι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ συνομίλησαν και μάλλον διαπίστωσαν ότι τα πράγματα είναι αρκούντως δύσκολα για να βρεθεί κάτι που να «περνάει» και να λύνει τα προβλήματα των ΗΠΑ. Άρα θα συρθεί το ζήτημα, θα ταξιδέψει πάλι ο Νίμιτς, θα συνεδριάσουν τα κονκλάβια και ίσως βγει άσπρος καπνός.
Η επανεμφάνιση του Μακεδονικού πυροδοτεί εξελίξεις. Ταυτόχρονα, δείχνει όχι μόνο πως δεν υπάρχει συναίνεση, αλλά και ότι η διαπλοκή εθνικών και κοινωνικών ζητημάτων οδηγεί συνήθως σε πολιτικές εξελίξεις που δεν μπορούν να σταθμιστούν εύκολα. Παλιότερα το Κυπριακό, μετά το Μακεδονικό, αποτέλεσαν ζητήματα μεγάλων πολιτικών κρίσεων και ανακατατάξεων.
Η απουσία πολιτικής για τα ζητήματα αυτά -ας προστεθεί και η συνεχώς αυξανόμενη πίεση που ασκεί ο τούρκικος επεκτατισμός- οδηγεί σε βραχυκύκλωση της σκέψης και της δράσης ολόκληρου του χώρου της αριστεράς. Η αδιαφορία για αυτά τα θέματα και η εκχώρησή τους σε άλλες δυνάμεις, γεννούν το αντίθετο από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή την ενίσχυση του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Το ίδιο κάνουν και οι γενικόλογες κορώνες ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όταν δεν συνδέονται με οποιαδήποτε πολιτική αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων.
Ο παπα-Κεφαλογιάννης, ομιλητής στο συλλαλητήριο τόνισε πως «δεν βρισκόμαστε εδώ για να πατριδοκαπηλευτούμε, αλλά να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε έναν αγώνα καθαρό, λαϊκό, μακριά από εθνικιστικές φωνές, μακριά από όλους εκείνους που ήρθαν για τα ψηφαλάκια».
Όλοι άκουσαν και πρόβαλαν τον κ. Φράγκο Φραγκούλη. Δεν άκουσαν καθόλου τον παπά. Γιατί έτσι βόλευε και βολεύει.
Ο κόσμος δεν είναι τόσο ανόητος όπως νομίζουν…
Ανάρτηση από: https://www.e-dromos.gr