Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Τουρκία: Ο Ibrahim Gokcek συνεχίζει το δύσκολο αγώνα του – «Θα νικήσουμε! Το Grup Yorum θα νικήσει!»

Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, όμως ο ίδιος δεν το βάζει κάτω. Ο Ibrahim Gokcek, μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum, συνεχίζει για 308η μέρα την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για το όργιο διώξεων και φυλακίσεων που έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια το τουρκικό κράτος κατά του συγκροτήματος. 
Πέρασαν 17 μέρες από τότε που η συναγωνίστρια του, η 28χρονη τραγουδίστρια και μουσικός Helin Bolek (Χελίν Μπολέκ) έφυγε από τη ζωή έπειτα από 288 μέρες «νηστείας θανάτου». 
Σε φωτογραφίες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ο Ibrahim, εξαιρετικά καταβεβλημένος αλλά αποφασισμένος για τον δίκαιο αγώνα του, και δίπλα του η μητέρα της Χελίν, Αιγκούλ, που του συμπαραστέκεται και του δίνει κουράγιο. 
Σε βίντεο που αναρτήθηκε πριν 2 μέρες στο Twitter, ο τούρκος μουσικός στέλνει το δικό του μήνυμα, ευχαριστώντας όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν την υπόθεση των μελών του συγκροτήματος.
Με αδύναμη φωνή αλλά πανίσχυρη θέληση, ο Gokcek σημειώνει: «Βλέπουμε ότι η αντίσταση μας μεγαλώνει. Κανείς δε μπορεί να σταματήσει αυτήν την αντίσταση. Θα μεγαλώνει κύμα με το κύμα. Θα νικήσουμε! Το Grup Yorum θα νικήσει! Ο λαός θα νικήσει!».

Το συγκρότημα και το όργιο διώξεων από τις τουρκικές αρχές

Το συγκρότημα Grup Yorum (Γκρουπ Γιορούμ) ιδρύθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσε για χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα προοδευτικά μουσικά συγκροτήματα στην Τουρκία.
Ο αριστερός, επαναστατικός χαρακτήρας των τραγουδιών του συγκροτήματος και η στάση των μελών του ενάντια στον αυταρχικό χαρακτήρα των αστικών τουρκικών κυβερνήσεων, έβαλε το Grup Yorum στο στόχαστρο των αρχών. Τα μέλη του συγκροτήματος βρίσκονται εδώ και χρόνια στην περίφημη «γκρι λίστα». της κυβέρνησης της Τουρκίας, χαρακτηρισμένα ως «υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων».
Τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί από τις αρχές ενώ έχει απαγορευτεί κάθε συναυλία τους. Η έδρα του συγκροτήματος στην συνοικία Οκμεϊντάνι στην ανατολική Κωνσταντινούπολη έχει γίνει πολλές φορές στόχος βίαιων αστυνομικών επιχειρήσεων.
Στις 11 Μάρτη, δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι των Gokcek και Bolek στην Κωνσταντινούπολη και τους συνέλαβαν προκειμένου να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση. 
Οι Gokcek και Bolek έφτασαν να είναι κάτω από 40 κιλά, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για να αποφυλακιστούν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και να σταματήσουν οι διώξεις από το τουρκικό κράτος.
Στις 3 Απρίλη, η 28χρονη Bolek άφησε την τελευταία της πνοή, ενώ η κηδεία της μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά του αυταρχισμού των τουρκικών αρχών. 
Ανάρτηση από: https://atexnos.gr/