Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό

Της Όλγας Μαύρου

Η Ελλάδα εξακολουθεί να μη δίνει στοιχεία για το πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό. Την πρώτη και τελευταία φορά που είχε αναφερθεί σε αυτό το θέμα ο υπουργός Υγείας, είχε δώσει ποσοστό 16% επί του συνόλου των νεκρών. Όμως τότε (Ιανουάριος 2022) ο ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στις ΜΕΘ ήταν μόλις 20% ενώ σήμερα πλέον το ποσοστό αυτό σκαρφάλωσε στο 41%. Είναι βέβαιο ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και το αντίστοιχο ποσοστό των εμβολιασθέντων που κατέληξαν.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων που τελικά πέθαναν από κορονοϊό είναι σίγουρα πολύ υψηλότερο από της Κύπρου, η οποία είναι πιο διαφανής σε αυτό το ζήτημα και δημοσιεύει κατά διαστήματα αναλυτικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό είναι είναι 28,1 ανά 100.000 πληθυσμού. Oι ανεμβολίαστοι που έχασαν τη μάχη είναι τριπλάσιοι, 91 ανά 100.000 κατοίκους.

Το κυπριακό υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους και άνθρωποι που έκαναν ακόμη και την τρίτη δόση. Συγκεκριμένα, 9,8 νεκροί τριπλοεμβολιασμένοι ανά 100.000 πληθυσμού. Επισημαίνει όμως παράλληλα και ότι άνω του 68% αυτής της κατηγορίας, είχε ηλικία μεγαλύτερη των 70 ετών. Πιθανόν το υπόλοιπο 32% να είχε φαρμακευτική ανοσοκαταστολή.

Πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό