Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

O «Ριζοσπάστης», η «Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Χρυσή αυγή»!

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ 
Ασφαλώς το ΚΚΕ έχει διαφορές και ουσιώδεις θα έλεγα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που μπορεί να δικαιολογεί μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Από αυτό το σημείο , όμως, μέχρι να φτάνει το ΚΚΕ να καταφεύγει σε χυδαίους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και παρομοιώσεις απέναντι σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του ή και σε προπαγανδιστικές συκοφαντίες που επιχειρούν να προσάψουν στον ΣΥΡΙΖΑ εθνικισμό ή και χρησιμοποίηση ταυτόσημων συνθημάτων με τη «Χρυσή Αυγή», νομίζω ότι τα όρια ξεπερνιούνται και μάλιστα κατά πολύ.

Σε δύο αλλεπάλληλα σχόλιά του ο Ριζοσπάστης απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εθνικισμό και περίπου σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή, επειδή ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε τη γνωστή φράση «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Δεν θεωρώ αυτό το σύνθημα ως το καταλληλότερο και το πλέον αποτελεσματικό.Και ασφαλώς σε μια δεύτερη βαθύτερη ανάγνωση μπορεί να υποβληθεί σε ουσιαστική κριτική. Σύμφωνοι ως εδώ! 
Από κει και πέρα , όμως, είναι απολύτως παράλογο και εξωφρενικό να θεωρεί ο Ριζοσπάστης με δυο απανωτά σχόλια του (8/4 και 10/4) ότι μια αναφορά του Αλ. Τσίπρα σε αυτό το σύνθημα είναι αδιάσειστη απόδειξη εθνικισμού και σύμπλευσης ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή. 

Για να αποδείξω το γελοίον μια τέτοιας απόπειρας , που δείχνει εμπάθεια και ένδεια, αναφέρω όσα επιμελής και ερευνητικός φίλος της Iskra μου υπέδειξε.
Μου υπέδειξε, λοιπόν, ο αγαπητός φίλος ότι τη φράση «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» τη συνάντησε στην δημοσιευμένη στον Ριζοσπάστη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ στις 17/12/1944,όπου γράφεται επί λέξει «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες! Η Ελλάδα και η Δημοκρατία σε κίνδυνο!».
Μου υπέδειξε , επίσης, ο ερευνητικός φίλος μας πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του Γιάννη Ζέβγου στο Ριζοσπάστη ανήμερα τα Χριστούγεννα, επίσης του 1944,υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Ο λαός μας ζητάει δημοκρατικά δικαιώματα».

Τέλος, να μη παραλείψω να αναφέρω και την υπόδειξη του φίλου μας και για τα λεγόμενα της Α. Παπαρήγα από το Ριζοσπάστη στις 4-9-96 όπου έλεγε επί λέξει: «Ακριβώς, λοιπόν, επειδή η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες και όχι στους πλανητοκράτες και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, είναι βέβαιο πως ο ελληνικός λαός θα την υπερασπιστεί αυτή την Ελλάδα και τα συμφέροντα της χώρας μας πάρα πολύ καλά, παίρνοντας υπόψη τη διεθνοποίηση της ζωής και συσπειρωμένος ο ελληνικός λαός και με τους γειτονικούς λαούς, με τους οποίους, άλλωστε, έχουμε τους ίδιους εχθρούς και είμαστε θύματα των ίδιων οργανισμών και των σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων"».

Εθνικιστικό, λοιπόν, το Π.Γ. του ΚΚΕ του 1944; Εθνικιστής ο Γιάννης Ζεύγος; Εθνικίστρια και η Αλ. Παπαρήγα; Μήπως όλοι αυτοί ανακάλυψαν πρόδρομα τη φράση που χρησιμοποιεί και η Χρυσή Αυγή; ΕΛΕΟΣ!

Στην Αριστερά χρειαζόμαστε όλοι μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση μεταξύ μας, περισσότερο σεβασμό, ο ένας στον άλλο, λιγότερο εκτραχηλισμό και θήτευση σε «εμφυλιοπολεμικές» τέχνες, περισσότερο πολιτισμό στις αντιπαραθέσεις μας και λίγο ενωτικό πνεύμα στις σχέσεις μας. Αυτά αποτελούν αδήριτη ανάγκη των καιρών! 
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει τα δύο σχετικά πρόσφατα σχόλια του Ριζοσπάστη (8/4/14, 10/4/14). 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΕΕ*
ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ», ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 


Με ρητορική που συγκαλύπτει την ταξική αιτία της επίθεσης που δέχεται ο λαός και ταυτόχρονα διεγείρει επικίνδυνα αντανακλαστικά, δίνοντας έδαφος ακόμα και σε εθνικιστικές απόψεις, εμφανίστηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα, κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι «ετοιμάζεται να φωτογραφηθεί χαμογελαστός μαζί με την προϊσταμένη του» και είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση «μας θεωρεί οικόπεδο και αποικία»!

Αξιοποιώντας συνθήματα που λάνσαρε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 και στη συνέχεια το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα η ηγέτης μιας μεγάλης χώρας-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αλλά με την προϋπόθεση ότι αποδέχεται εκείνο που πολλές φορές έχει ειπωθεί στο παρελθόν και τώρα αποκτά πάλι ένα ουσιαστικό νόημα: Οτι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες»!

Στο ίδιο πνεύμα, αναρωτήθηκε: «Πόσα κομμάτια εθνικής κυριαρχίας πρέπει ακόμα να παραχωρήσουμε για να πάρουμε τα δυο - τρία κατοστάρικα του ματωμένου πλεονάσματος που μας πετούν στα μούτρα προεκλογικά; Πόσες εκπτώσεις στη δημοκρατία πρέπει ακόμα να ανεχτούμε; (...) Σε πόση ταπείνωση, πόση φτώχεια, πόση ανεργία, πόσα δράματα, πρέπει να κλείσουμε τα μάτια για να μας πουν μια καλή κουβέντα η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε; (...) Αυτά είναι τα ερωτήματα που μπαίνουν μπροστά σε κάθε Ελληνα και σε κάθε Ελληνίδα, ενόψει εκλογών»!

Για να βγάλει λάδι το κεφάλαιο και το οικοδόμημα της ΕΕ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως «υποτέλεια» τη συνειδητή παραχώρηση από την αστική τάξη μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα διακρατικά όργανα της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων, την οποία υπερασπίζεται και το κόμμα του. Ενώ κρύβει το γεγονός ότι η συμμετοχή στην ΕΕ, που ο ίδιος θεωρεί αυτονόητη, προϋποθέτει ούτως ή άλλως την παραχώρηση «κυριαρχικών δικαιωμάτων» στην ΕΕ.

Επίσης, εστιάζει σκόπιμα στον «αντιδημοκρατικό» τρόπο που νομοθετούνται τα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση πάνω στο ζήτημα της στρατηγική που τα επιβάλλει. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν λέει ότι θα κυβερνήσει με άλλο μείγμα.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΗ ...ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ! 

Μιλώντας ο ίδιος στο ιταλικό κανάλι RAI3, παρέπεμψε κυριολεκτικά στη Δευτέρα Παρουσία την όποια ανακούφιση υπόσχεται στο λαό, λέγοντας: «Για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, κι αυτή η πολιτική αλλαγή να έχει θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορεί μόνο σε μια χώρα να πετύχεις την πολιτική αλλαγή, αν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη δεν είναι τέτοιοι που να μπορέσουν να δεχτούν αυτήν την πολιτική αλλαγή».

Σε άλλο σημείο, υπερασπίστηκε τον φιλο-ευρωενωσιακό χαρακτήρα του κόμματός του, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε πιο φιλοευρωπαϊστές από τις κυρίαρχες δυνάμεις σήμερα, που στην πραγματικότητα αδιαφορούν για το αν αυτή η Ευρώπη φτάσει σε αδιέξοδο ή θα διαλυθεί». Αποκαλυπτικός ήταν και όταν εξέφρασε την ελπίδα για «μια μεγάλη επιτυχία της δικής μας πρότασης, ώστε να παρασύρει και τη σοσιαλδημοκρατία, στην ιστορική της κοίτη»!

*Πηγή: "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" (8/4)

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...*

«Μια διάλυση της σημερινής ΕΕ χωρίς ένα ώριμο εναλλακτικό αριστερό σχέδιο εμπεριέχει τον κίνδυνο μιας αρνητικής παλινδρόμησης, μιας επιστροφής σε εποχές καταστροφικών εθνικιστικών ανταγωνισμών. Αυτή είναι η προοπτική των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων». (Γιάννης Δραγασάκης, «Αυγή», 30/3/2014). Ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, ταυτίζει κάθε εναντίωση στην ΕΕ με «πισωγύρισμα» στον εθνικισμό. «Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα η ηγέτης μιας μεγάλης χώρας-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αλλά με την προϋπόθεση ότι αποδέχεται εκείνο που πολλές φορές έχει ειπωθεί στο παρελθόν και τώρα αποκτά πάλι ένα ουσιαστικό νόημα: Οτι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες! Πόσα κομμάτια εθνικής κυριαρχίας πρέπει ακόμα να παραχωρήσουμε». Αυτά είπε ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα, προβάλλοντας εθνικιστικά κηρύγματα - συνθήματα, όπως το «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», σύνθημα που πρωτοδιατύπωσε το ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης και στη συνέχεια το υιοθέτησε η Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι για λογαριασμό του κεφαλαίου μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα και κοσμοπολίτης και εθνικιστής, όπως εξάλλου κάθε αστική πολιτική δύναμη. Αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει ότι η εκχώρηση «εθνικής κυριαρχίας» είναι αναπόφευκτη όταν μιλάμε για συμμετοχή στην ΕΕ;

*Πηγή: "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" (10/4)

Aκολούθως παραθέτουμε τα φύλλα του "Ριζοσπάστη"¨του Δεκέμβρη του '44 που έχουν τη σχετική απόφαση του Π.Γ. του ΚΚΕ, η οποία αναφέρεται παραπάνω και το άρθρο του Γιάννη Ζέβγου, που έχει τίτλο "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες".

(Ριζοσπάστης αρ.61 19-12-1944) 

(Ριζοσπάστης αρ.67 25-12-1944) 

Ανάρτηση από: http://iskra.gr