Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Κριτική σε ένα άρθρο του "Πριν"

Του Γ.Γ.


Θέλω να σταθώ σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο «Πριν» και το υπογράφει ο Αντώνης Ζήβας. Κατά καιρούς έχω ακούσει και διαβάσει ένα σωρό ανοησίες από στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά εδώ ξεπερνάει κάθε όριο.

Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος του «Πριν», με αφήνει άφωνο με την κατακλείδα του κειμένου του. Γράφει θεωρώντας ότι κάνει κριτική στις απόψεις του Δ. Κουτσούμπα: «Το θέμα είναι βέβαια να μην χρειάζεται ο λαός και οι εργαζόμενοι εγγυήσεις από κανέναν, αλλά να πάρουν την υπόθεση της απελευθέρωσης στα χέρια τους».

Ρε μεγάλε, εδώ θα ξεχάσουμε και τα λίγα θεωρητικά που ξέρουμε. Πώς θα τα κάνει αυτά που λες ο λαός; Με θεία επιφοίτηση; Ετσι αυθόρμητα θα ξεσηκωθούν οι λαϊκές μάζες μια μέρα και θα «πάρουν την υπόθεση της απελευθέρωσης στα χέρια τους»;

Αν είχες στοιχειώδη πολιτική αντίληψη θα γνώριζες ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν ο κόσμος της εργασίας αποκτήσει ταξική συνείδηση. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει απλώς και μόνο γιατί η επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας τον έχει εξαθλιώσει τον έχει οδηγήσει στην φτώχια και την μιζέρια.

Ρίξε μια ματιά στην επαναστατική μας κασμοθεωρία αρχίζοντας από το κλασικό «Τι να κάνουμε» του Λένιν και θα αντιληφθείς ότι η ταξική συνείδηση μόνο απ’ ΕΞΩ δηλαδή από ένα ταξικό επαναστατικό κόμμα μπορεί να γίνει κτήμα των μαζών. Αυτό είναι το καθήκον ενός κόμματος της εργατικής τάξης, εκεί πρέπει να εντοπίζεται κύρια η διαλεκτική σχέση που πρέπει να έχει με τις καταπιεσμένες μάζες και τα λαϊκά στρώματα. Κι αν σε κάτι που πρέπει να γίνει σφοδρή κριτική στο ΚΚΕ είναι σ' αυτό ακριβώς. Οτι δεν κάνει το παραμικρό για να αποκτήσουν οι καταπιεσμένες τάξεις και τα λαϊκά στώματα ταξική συνείδηση με την πολιτική του. (μορφές πάλης που ακολουθεί, έχοντας στα ευαγγέλιο της αστική νομικότητα, καιροσκοπικές συνεργασίες κατά καιρούς κλπ).

Το κείμενο του «Πριν»

Ψήφος με τέσσερα χρόνια ...εγγύηση

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΗΒΑΣ

Κορυφώνεται ο διμέτωπος αγώνας του KKE ενάντια σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο Περισσός ζεσταίνει τις εκλογικές μηχανές, αποδίδοντας στη μάχη της κάλπης σπουδαία σημασία. Άλλωστε είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο με επικεφαλής τον νέο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Κουτσουμπά, ο οποίος προορίζεται να αντικαταστήσει στην κορυφή της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Αλέκα Παπαρήγα. Εκτός όμως από τη σημαντική αυτή εναλλαγή στα πρόσωπα του ΚΚΕ, η κόκκινη πανστρατιά δίνεται με τους γνωστούς όρους.

Στην ουσία το ΚΚΕ αποδέχεται την ατζέντα του αντιπάλου για την υπέρ πάντων σημασία της κοινοβουλευτικής μάχης. Το «ισχυρό ΚΚΕ» έχει καταστεί άλλωστε διαχρονικό δόγμα που στις εκλογές αποκτά και υλική υπόσταση, καθώς αποτυπώνεται στο ποσοστό της κάλπης. «Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο στα χέρια του λαού κι αυτό το όπλο μπορεί ο λαός να το δυναμώσει παντού και στις εκλογές της 25ης Γενάρη του 2015» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του κόμματος προς το λαό. «Την επόμενη μέρα, ο λαός χρειάζεται ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ παντού, αφού αποτελεί τον πραγματικό γνήσιο αντίπαλο στα μονοπώλια, στην ΕΕ των Μνημονίων διάρκειας» συνεχίζει το μήνυμα, λαμβάνοντας υπόψη το συσχετισμό δύναμης, για να συμπληρώσει ότι το ΚΚΕ είναι «εγγύηση για να μην εξαπατήσουν πάλι το λαό».

Οι έννοιες άλλωστε του κόμματος και του λαού, στις δηλώσεις των στελεχών του Περισσού, είναι σχεδόν ταυτόσημες. Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου πώς εννοεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, ο υπεύθυνος Τύπου του κόμματος Γιάννης Γκιόκας απάντησε: «Μια κυβέρνηση η οποία με το λαό στην εξουσία θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και την ευρωζώνη, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο. Βάζουμε ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να δώσει το ΚΚΕ το παρόν σε μια κυβέρνηση». Θα είναι μόνο του το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση; «Με τη συμμετοχή του λαού, με το λαό στην εξουσία» απαντά ο Γ. Γκιόκας. Και δεν υπάρχουν συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, έρχεται νέα ερώτηση. «Αυτή τη στιγμή από τις πολιτικές δυνάμεις, βλέπετε καμιά δύναμη να μιλάει για αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ, για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων;» απαντά με ρητορικό ερώτημα ο Γ. Γκιόκας υπονοώντας την απάντηση «όχι».

Στο ίδιο πνεύμα σχολιάζοντας τις διεργασίες των πολιτικών συμμαχιών που δίνουν και παίρνουν με ευκαιριακές στις περισσότερες φορές σημαίες, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε με δήλωση του: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο σίγουρο για τον λαό. Κόμμα εγγύηση, κόμμα εμπιστοσύνης ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του. Δύναμη πάλης, ελπίδας για μια άλλη προοπτική».


Το θέμα είναι βέβαια να μην χρειάζεται ο λαός και οι εργαζόμενοι εγγυήσεις από κανέναν, αλλά να πάρουν την υπόθεση της απελευθέρωσης στα χέρια τους.

Ανάρτηση από: http://tsak-giorgis.blogspot.gr