Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Πόσες λίβρες σιτάρι μπορείτε να αγοράσετε ;

σημεἰωση Αμετανόητου: εχτές λοιπόν… προσπαθούσα να εξηγήσω σε έναν φίλο μου, ότι οι δούλοι στην Αρχαία Αθήνα του Περική, πέρναγαν καλύτερα… από ότι στην Αθήνα του 2016.Έτσι λοιπόν θυμήθηκα ότι κάποτε είχα γράψει κι ένα αρθράκι περί αυτού… Διαβάστε το αν θέλετε… και μπείτε μετά και εδώ…
http://www.commodities.gr/agr
http://www.metric-conversions.org/el/weight/pounds-to-kilograms-table.htm
και θα καταλάβετε…
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 26/02/2012 στην Ολυμπία…αλλά και το 2016 να γραφόταν… πάλι επίκαιρο, νομίζω, θα ήταν.

 Του Αμετανόητου

Ο Ελληνικός Λαός βιώνει στην κυριολεξία έναν ατελείωτο εφιάλτη.
Εχουμε σοκαριστεί όλοι από τα συσσίτια στα σχολεία.
Εχουμε σοκαριστεί από τους 20.000 άστεγους περίπου στην Αθήνα.
Εχουμε σοκαριστεί από την δολοφονική, πραγματική ανεργία, που αγγίζει πιά, ίσως και τα 2.000.0000 συνανθρώπων μας.
Οι αυτοκτονίες βρίσκονται στο καθημερινό αστυνομικό δελτίο.
Τα λουκέτα στα καταστήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Τι στατιστική πιά,να πρωτοαναφέρει κανείς… Το Δόγμα του Σοκ είναι εδώ.

Τα θύματα του Οικονομικού πολέμου μεταξύ Αμερικής και Γερμανίας είναι πολλά.
Η Ελλάδα βλέπεις άνηκε για χρόνια στην Αμερική…και τώρα πρέπει να περάσει στο άρμα της Γερμανίας. Χρειάζονται ενέργεια οι Βόρειοι για την Βιομηχανία τους και η «φτωχή» Ελλάδα, σε λίγο μπορεί,μάλλον, να καλύπτει ακόμα και όλη την Ευρώπη…!!! δεν προεκτείνομαι,τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας το θέμα.

Εχτές-προχτές, πληροφορηθήκαμε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης οι Έλληνες δούλεψαν κατά μέσο όρο 2.109 ώρες το 2010, και οι Ιρλανδοί 1.664 ώρες.
Οι «εργατικοί» Γερμανοί της κας Μέρκελ μόλις 1.419 ώρες….!!!!


Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν,στη συνέντευξή του στο BBC στις 17/11/2010, είχε πει:
«Κόψαμε τους μισθούς κατά 50% – 60%. Αυτό είναι λιτότητα»!
Φαντάσου τώρα πως λέγονται, αυτά που ψηφίσανε τώρα…!!!Ευθανασία ? Χαριστική Βολή ?

Δηλαδή ο κόσμος της Εργασίας πρέπει να δουλεύει 3-4 ζωές και να θανατώσει όλους τους Ελληνες γέροντες και τις γερόντισσες για να επιτύχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και να ζήσει καλά ο οποιοσδήποτε παγκόσμιος Κεφαλαιούχος…
Πως αλλιώς οι ραντιέρηδες (που έλεγε και ο Keynes) θα παίρνουν χρήματα ?
Κάποιοι πρέπει να την πληρώσουν.
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ΠΟΤΕ όμως να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρωτοφανές για τα Ιστορικά δεδομένα πρόγραμμα Λιτότητας….
Χρειάζονται Τεράστιες θυσίες. Και βέβαια αφού αυτές τις θυσίες δεν τις κάνει ο ένας παραγωγικός συντελεστής (κεφάλαιο) θα την κάνει υποχρεωτικά ο άλλος (εργασία).
Η γή ως γνωστόν δεν μπορεί να κάνει καμία θυσία…το «τανγκο» είναι πάντα για δύο.
Μόνο, που αυτές οι θυσίες του κόσμου της εργασίας,κρατάνε 5 χρόνια ήδη..!!!
Είναι ρεκόρ.Εμείς και το Σουδάν.
Το Σουδάν όμως βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία 10 χρόνια….!!!
Πάμε και για νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ-σίγουρο- το 2013, αφού δεν θα υπάρχει άλλη Αναπτυγμένη Οικονομία τα τελευταία 70 χρόνια, με 6 χρόνια συνεχούς Υφεσης.Καμία.

Κάποια λαμπερά μυαλά, σκεφτήκανε ίσως,ότι από την Τρίτη φάση της Παγκόσμιας Εκβιομηχάνισης του Καπιταλισμού, εμάς, να μας πετάξουνε κατευθείαν πίσω στην 1η.(1780-1880)…Αφού τότε δεν είχαμε βιομηχανίες εδώ, είπανε να μας μεταφέρουν στο κλίμα της τότε Δυτικής Ευρώπης…
Το Παγκόσμιο Κεφάλαιο χτυπάει αλύπητα μία χώρα και την στέλνει πίσω στο χρόνο.Είναι αλήθεια. Η Αθήνα που βιώνω ομοιάζει απόλυτα στις περιγραφές του Φουριέ στο Λονδίνο…
«Το 1826 οι εφημερίδες στο Λονδίνο έγραφαν:εδώ βασιλεύει μία επιδημία στους ανθρώπους. Οι άρρωστοι που τους πηγαίνουν στα νοσοκομεία θεραπεύονται μόλις τους δίνουν να φάνε ».
Ο Ελληνας εργαζόμενος όχι μόνο δεν έχει να φάει αλλά είναι και πολύ φτηνό Εμπόρευμα. Ο μισθός του, δεν αξίζει ούτε καν το μισό, από ένα «μέτριο» πούρο Αβάνας, στο εντευκτήριο του φημισμένου κλαμπ των τοκογλύφων, του Παρισιού…
‘Εγραφε ο Φ.Ενγκελς στα 1840.
« από νομική και πρακτική άποψη ο εργάτης είναι σκλάβος της κατέχουσας τάξης,της μπουρζουαζίας. Σε σημείο να πωλείται σαν εμπόρευμα και η τιμή του ανεβαίνει και πέφτει όπως ακριβώς η τιμή ενός εμπορεύματος […] Αντίθετα η μπουρζουαζία απολαμβάνει περισσότερη άνεση στο πλαίσιο αυτού του συστήματος από όση στην περίπτωση της Αρχαίας Δουλείας. Μπορεί να απολύσει αυτούς τους ανθρώπους όποτε επιθυμεί χωρίς να έχει χάσει το κεφάλαιο που έχει επενδύσει και επιπλέον επιτυγχάνει εργασία σε καλύτερη τιμή ».(1)

Και εμπόρευμα ΑΑΑ ποιότητας,άριστης,το Ελληνικό εργατικό δυναμικό…
Ενας νεώτερος οικονομολόγος ο Γκρέγκορυ Κλαρκ, το 2007, σημείωνε.
Το καθημερινό ημερομίσθιο στη Βαβυλώνα (1800-1600π.Χ) αντιπροσώπευε 15 λίβρες στάρι. Στην Αθήνα του 5ου π.Χ 26 λίβρες.
Στην Αγγλία του 1780 ξαναπέφτει στις 13 λίβρες…! (2)

Στην Αθήνα σήμερα, πόσες λίβρες σιτάρι αγοράζετε ? το έχετε υπολογίσει ? Υπολογίστε το. Καλύτερα όμως να το υπολογίστε από τον Ιούνιο, που θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή ΟΛΑ τα νέα εισπρακτικά μέτρα.Και αναρωτηθείτε…
Αθήνα του Περικλή ή Λονδίνο του 1800 ή Αθήνα του 2012 ?

Και δεν υπάρχουν και άλλες λύσεις μας λένε… Για να είναι και κατοχυρωμένοι οι Πιστωτές θέλουν να βάλουν και ΑΡΘΡΟ στο Σύνταγμα μας, για να εξοφλούν πρώτα το ΧΡΕΟΣ και μετά να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Τα επίσημα επιδόματα φτώχειας δηλαδή….άκουσον,άκουσον…
Κάθε επιστροφή ακόμα και σε Κεϋνσιανές λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν, διότι πολύ απλά έχουμε ΑΠΩΛΕΣΕΙ προ πολλού και το εργαλείο της ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ….στην ουσία, το χαρίσαμε στην ΕΚΤ.
Ετσι η Ανεργία όχι μόνο θα μεγαλώνει αλλά θα τείνει να βρίσκεται σε σταθερό διψήφιο νούμερο για τα επόμενα 3-4 χρόνια, με αυξητικές τάσεις…
Το χρέος δεν πρόκειται να κατεβαίνει και θα πρέπει να διαλυθούμε για άλλα 6-10 χρόνια μπας και επιτύχουμε επιτέλους ανάπτυξη…

Συνεπώς, με το ζόρι πρέπει να αναγκαστούμε να αποδεχτούμε ένα Κοινωνικό Σύστημα το οποίο δεν θα αφορά την Ελληνική Κοινωνία…. όχι.
Οπως στα Νομισματικά μας θέματα αποφασίζουν άλλοι, έτσι και ακόμα χειρότερα πλέον, στα Δημοσιονομικά μας, εμείς δεν έχουμε κανένα ρόλο… άλλοι βάζουν προτεραιότητες…
Και βέβαια οι «γνωστές-άγνωστες-ευλογημένες» επενδύσεις δεν έρχονται….με τίποτα. Πως θα ξεφύγουμε λοιπόν από αυτόν τον εφιάλτη ?

Επειδή πολλά διαβάζω και ακούω τα τελευταία χρόνια,ήθελα λοιπόν, να μου εξηγήσει ένας «ψαγμένος» άνθρωπος και όχι κατά ανάγκη μόνο ένας ειδικός οικονομολόγος, με τι σύστημα (οικονομικό) μπορούμε να βγούμε από τη «κρίση».
Με φιλελεύθερη φιλοσοφία, κλασσικά οικονομικά δηλαδή ?
Με Κεϋνσιανή λογική ?
Με τη Νεοφιλελεύθερη ? (αυτά που βιώνουμε τώρα)
Με τα οικονομικά της Θεσμικής σχολής ? (Galbraith.)
ή με την Μαρξιστική λογική…?

ή θα πάρουμε κάποια σημεία από όλες αυτές τις γνωστές θεωρίες αλλά και ιδεολογίες και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα ωραίο «μίγμα» ?
Πως θα καταφέρουμε να αυξήσουμε λοιπόν το σχεδόν μηδενικό «σιτάρι» του συνταξιούχου-εργαζόμενου-άνεργου ?
«Μπορεί να επιβιώσει ο καπιταλισμός ? όχι δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει. Μπορεί να λειτουργήσει ο σοσιαλισμός ? Σίγουρα και μπορεί».(3)
Ο Σουμπέτερ βέβαια απάντησε, το είχε δεί το έργο απο παλιά, και το διατύπωσε άκρως κομψά και απλά …
Ο Νεοκλασσικός Οικονομολόγος καπιταλιστής,φημισμένος καθηγητής,Σουμπέτερ, μία πραγματική διάνοια, δεν θα πίστευε αυτό που έβλεπε (αν ζούσε) να συμβαίνει στην Ελλάδα…και όχι μόνο ο Σουμπέτερ…είμαι βέβαιος.

Για να αλλάξουμε,λοιπόν, θα πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε και αλλιώς.
Και μετά, να πράξουμε και αλλιώς. Tα ψέμματα δυστυχώς τελειώσαν.
Ολοι πρέπει να κοιταχτούμε πρώτα στον καθρέφτη μας και μετά να κοιτάξουμε στα μάτια την κοινωνία…

« όπως θα διαπιστώσουμε μία εγχρήματη οικονομία είναι ουσιαστική εκείνη στην οποία μεταβαλλόμενες απόψεις για το μέλλον είναι ικανές να επηρεάσουν την ποσότητα της απασχόλησης και όχι απλώς την κατεύθυνσή της. […] Η δυσχέρεια δεν βρίσκεται στις νέες ιδέες αλλά στην αποκόλληση από τις παλιές, που, τουλάχιστον, για όσες μεγαλώσαμε με αυτές, διακλαδώνονται σε κάθε γωνιά του μυαλού μας.» (4)
Ας αρχίσει λοιπόν η αποκόλληση.
Καλή Λευτεριά.
—————————————————————————————————-
(1) Friedrich Engels «Η κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία».
(2) Gregory Clark, “Farewell to Alms.A Brief Economic History of the World”.
(3) Joseph Schumpeter «Καπιταλισμός,σοσιαλισμός και δημοκρατία».
(4) J.M.Keynes «Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου και του Χρήματος».

Ανάρτηση από: http://olympia.gr