Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Άγρια λιτότητα και φιλανθρωπία

Της Αφροδίτης Τζιαντζή


Kάνε το καλό, αλλά μην το ρίξεις στο γιαλό: διαφήμισέ το με κάθε τρόπο. Κάλεσε τις κάμερες, τους δημοσιογράφος, βγάλε σέλφι με τους καταφρονεμένους, κάνε δηλώσεις. Αυτό κάνουν τράπεζες, εταιρείες, κανάλια και επώνυμοι πολιτικοί.
Σε φιλανθρωπικό τουρνουά μπάσκετ του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής παραβρέθηκε ε ο αρχιεπίσκοπος, που φωτογραφήθηκε κρατώντας (όχι φορώντας) αθλητική φανέλα που έγραφε ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ. Στην πρώτη σειρά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, πασίγνωστος και αυτός για την κοινωνική ευαισθησία του (βλ. διασυρμός οροθετικών γυναικών). «Στρατηγικό σύμμαχο» στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος τη Eurobank, στη διάρκεια του «γεύματος αγάπης» που παρέθεσε ο όμιλος με την ευκαιρία των Χριστουγέννων. Η τράπεζα είναι ένας «κοινωνικός οργανισμός», είπε ο πρόεδρος της Eurobank, «που δεν μπορεί να είναι επιτυχημένος εάν επιδιώκει μόνο το βραχυπρόθεσμο κέρδος και τις υψηλές αποδόσεις χωρίς κοινωνική ευθύνη».
Μιλώντας στη Βουλή, στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ακίνητη περιουσία που διεκδικεί η Εκκλησία από το κράτος, όπως τα 25 στρέμματα της Σχολής Χωροφυλακής. Ο Ιερώνυμος ζήτησε να αποδοθεί στην Εκκλησία η περιουσία της για να …μπορέσει να κάνει εκείνη φιλανθρωπικό έργο! Φυσικά, για να γίνει αυτό ζήτησε να συνεχιστεί η προκλητική φοροασυλία.
Ο ίδιος, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, τόνισε ότι, για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να προσανατολιστούμε στο εσωτερικό του ανθρώπου και όχι «σε απρόσωπους θεσμούς, άψυχους αριθμούς και στείρα δημοσιονομικά μεγέθη». Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι για τους μισθούς πείνας ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι για τη σφαγή του ΕΝΦΙΑ ή οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους γιατί οι «άψυχοι αριθμοί» δεν τους βγαίνουν. Δυστυχώς, οι άψυχοι αριθμοί ρημάζουν ψυχές και ζωές.
Αποκαλυπτικές και ταυτόχρονα θλιβερές είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο φιλανθρωπικό αγώνα που διεξήχθη ανάμεσα στην ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Εθνική Ομάδα Ανέργων: με άψογη αθλητική περιβολή ο Κυριάκος και πίσω του ένα τείχος από τηλεοπτικά συνεργεία. Ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να στείλει στην ανεργία ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, να ισοπεδώσει ακόμα περισσότερο το ήδη συρρικνωμένο κοινωνικό κράτος παίζει μπάλα με τους ανθρώπους που η νεοφιλεύθερη πολιτική τούς κατάντησε άστεγους! «Ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά», όπως τραγουδούσε κάποτε ο Σαββόπουλος.
Από την άλλη, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ διαφημίζει την κοινωνική προσφορά τους προς τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας καθώς τους μοιράζει «κοντόληκτα» (δηλ. βραχείας λήξης) αλλά ασφαλή συσκευασμένα τρόφιμα. «Κοντόληκτοι» νιώθουν σήμερα οι περισσότεροι εργαζόμενοι, ενώ κάθε άλλο παρά κοντόληκτα είναι τα οικονομικά και πολιτικά δεσμά που μας φορά η κυβέρνηση και καμία φιλανθρωπία δεν μπορεί να τα εξωραΐσει.
Ανάρτηση από: http://prin.gr