Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

«Λογιστικός έλεγχος: μια έρευνα με θέμα το ελληνικό χρέος»

Τώρα στα ελληνικά
18 Ιουνίου 2015: Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους παρουσίασε μια προκαταρκτική έκθεση των εργασιών της κι ενώ η πρώτη είδηση στα ΜΜΕ ήταν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας, το σύνολο του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν μη βιώσιμο, ενώ το χρέος προς την Τρόικα (εκείνη την περίοδο αντιστοιχούσε στο 85% του συνολικού δημόσιου χρέους) κρίθηκε παράνομο, επονείδιστο και αθέμιτο.
Τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση αυτής της λεπτομερούς έκθεσης με θέμα την αιτία του ελληνικού δημόσιου χρέους, η CADTM (Επιτροπή για την Κατάργηση των Άνομων Χρεών) και η Zin TV με χαρά αναγγέλλουν την ολοκλήρωση της παραγωγής και την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ με τίτλο L’Audit. Enquête sur la dette grecque («Λογιστικός έλεγχος: μια έρευνα με θέμα το ελληνικό χρέος»).
Στον ντοκιμαντέρ γίνεται μια αναδρομή στην άνευ προηγουμένου αλληλουχία πολιτικών και ιστορικών γεγονότων επί των ημερών μιας κυβέρνησης κατά της λιτότητας σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Πρόκειται για μια περίοδο που ξεκινά από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, περνά από τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, τη συντριπτική επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και φτάνει μέχρι τη συνθηκολόγηση και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Πλέον, με το τρίτο μνημόνιο να έχει τυπικά σχεδόν ολοκληρωθεί, το μήνυμα είναι ότι τα βάσανα της Ελλάδας σιγά σιγά τελειώνουν και ότι σύντομα θα μπορεί επιτέλους να ξαναβγεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο είναι παρόμοιο με τα δύο προηγούμενα καθότι εξακολουθεί να καθιστά την Ελλάδα δέσμια των δανειστών της, αυξάνει το δημόσιο χρέος και άρα σιγά σιγά διαβρώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ελληνικού λαού.
Με αυτά τα διεθνή δεδομένα, η ανάλυση της περίπτωσης της Ελλάδας είναι σημαντική για να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα, να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας και να οριοθετήσουμε καλύτερα τις εναλλακτικές λύσεις που προκρίνουμε στον αγώνα μας κατά του αθέμιτου χρέους.
Καλή θέαση!


Σημ: Το ντοκιμαντέρ σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε DVD. Αν θέλετε να το προμηθευτείτε, μπορείτε να μας γράψετε στην ηλ. δ/νση: anouk@cadtm.org
Αν θέλετε να οργανώσετε κάποια δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ, μπορείτε να μας γράψετε στην ηλ. δ/νση: contact@zintv.org
σκηνοθεσία: Maxime Kouvaras
εικονοληψία: Valentin Fayet, Georges Kouvaras, Maxime Kouvaras
πρόσθετο οπτιοκό υλικό: Άρης Χατζηστεφάνου, Συμβούλιο της ΕΕ
μοντάζ: Valentin Fayet
μίξη ήχου: Cédric Plisnier
μουσική: Olivier Crespel
διαμέτρηση: Josja van Zadelhoff
γραφικά: Daniel Diaz
Ευχαριστίες: Studio Charbon, Alain Clément, Anne-Sophie Guillaume, Ronnie Ramirez
Παραγωγή ZinTV σε συνεργασία με την CADTM
Παίζουν:
Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός Ελλάδας
Eric Toussaint, συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους
Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (Φεβρουάριος - Σεπτέμβριος 2015)
Olivier Bonfond, οικονομολόγος
Maria Lucia Fattorelli, CADTM Brazil
Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Δημήτρης Μαλαφέκας, μέλος της «Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται»
Miguel Urbàn Crespo, ευρωβουλευτής
Περισσότερες πληροφορίες στην έκθεση λογιστικού ελέγχου:
προκαταρκτική έκθεση Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους: http://www.cadtm.org/Preliminary-Report-of-the-Truth
Μετάφραση: Βασίλης Τ.
Ανάρτηση από: https://www.contra-xreos.gr