Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Ο ΣΕΒ, ο Άρης και το ζωτικό συμφέρον του κ. Κουτλούκ Το editorial του δρόμου

Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

Μια βδομάδα πριν τις εκλογές και όλα ακόμα επιτρέπονται, μέχρι τελευταία στιγμή. Τα κόμματα έχουν μιλήσει, οι μηχανισμοί των δύο μονομάχων σκέφτονται τελευταίες κινήσεις. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο, όπως το ανήκουστο: τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές να δίνει ένα επίδομα που το βαφτίζει 13η σύνταξη. Μέσα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί το ψέμα, η αθλιότητα και η σήψη διεξάγεται ο «πολιτικός αγώνας»…


Ένα «μικρό κόμμα», ο ΣΕΒ ρίχνεται κι αυτός στη μάχη. «Κάλεσμα για ευρεία συμμετοχή των Ελλήνων στις ευρωεκλογές και την επιλογή ικανών πολιτικών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου», απηύθυνε η διοίκηση του ΣΕΒ. «Οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις εθνικές εκλογές. Η προεκλογική περίοδος όμως έχει αναλωθεί με την πόλωση ενόψει εθνικών εκλογών. Δεν συζητάμε για την Ευρώπη. Δεν πρέπει να αφήσουμε πολιτικές δυνάμεις με αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα να δυναμώσουν», πρόσθεσε με τη σειρά του ο κ. Μυτιληναίος, πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα και αν είναι δυνατόν τον αρνητικό συσχετισμό. Έχει νοιώσει τα μηνύματα αποκαθήλωσης, μετά το Μάτι, το κότερο, τον Πολάκη. Ύστατο μέσο –αφού μάζεψε Κόκκαλη, Κουντουρά και τα άλλα τα παιδιά– να επιστρατεύει τον Άρη Βελουχιώτη και τον λόγο της Λαμίας.
Λίγες μέρες πριν το alter ego του Τσίπρα, ο Πολάκης, αφού πάρκαρε τη μηχανή του στο πεζοδρόμιο του υπουργείου Υγείας, γιόρτασε στο γραφείο του, με αφρώδη οίνο (σαμπάνια) και πιτόγυρα, τα 53α γενέθλιά του υπό το βλέμμα ενός μεγάλου πορτραίτου του Άρη Βελουχιώτη. Ο «Άρης δεν κάνει πόλεμο με αντάρτες παλληκάρια», αλλά έχει την τιμητική του από μια παλιοπαρέα που όλα τα ατιμάζει στην προσπάθεια να διασωθεί, να δείξει αριστερό προσωπείο και είναι αδίστακτη χωρίς να της καίγεται καρφί για το τι γίνεται στη χώρα. Πώς και δεν χάρισαν μια φωτογραφία του Άρη και στους φίλους τους Ζάεφ, Μέρκελ, Πάιατ κλπ.;

Από την άλλη ο Μητσοτάκης δείχνει πόσο ικανός είναι και του ξεφεύγουν λόγια που μπορούσε να αποφύγει. Ανικανότητα, προετοιμασία του εδάφους γιατί τον «παίρνει» –ίσως και τα δυο μαζί–, δείχνει τι είναι ικανός να κάνει ως γνήσιος εκπρόσωπος των ελίτ. Η άλλη πλευρά προσπαθεί σαν τη γάτα που σκεπάζει τις ακαθαρσίες της, να μην φαίνονται τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που παίρνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο ένας χειρότερος από τον άλλο, πιστοποιημένα.

Ο κύριος Κουτλούκ, Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία σε φιλοερντογανικό έντυπο μεγάλης κυκλοφορίας μίλησε ανοικτά για πόλεμο όταν πρόκειται για «vital interest» (ζωτικό συμφέρον) της Τουρκίας στην περιοχή. Ο δε «φίλος» των Ποντίων δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου, επισκεπτόμενος τα κατεχόμενα της Κύπρου, μίλησε για δύο ανεξάρτητα κράτη (!) και την ανάγκη παρουσίας της Τουρκίας στην περιοχή.

Στην περιοχή μαζεύονται πολλά «σιδερικά» και εταιρείες. Η μοιρασιά θα γίνει με την ισχύ. Η κρίση είναι εκρηκτική και, παρά το προεκλογικό κλίμα, έφτασε να απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων και καθόλου τους πολιτικούς αρχηγούς και τις αψιμαχίες τους. Τόσο ωραία.

Μέσα σε 10 μέρες χάθηκαν 1,16 τρισ. δολάρια στη Wall Street λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Η ένταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν ίσως υπερκεραστεί από την αντίθεση ΗΠΑ-Κίνας. Τα τύμπανα του πολέμου, οι ανταγωνισμοί οικονομιών, δρόμων, ενέργειας, οπλικών συστημάτων και τα διάφορα θέατρα των αναμετρήσεων πολλαπλασιάζονται. Και η Ευρώπη αναμένει έναν σεισμό πολιτικής τάξης.

Αλήθεια, τι θα έκανε ο Άρης αν μάθαινε πώς από τα μέρη του περνά ένας κάποιος Τσίπρας και μιλά στο όνομά του, μοιράζοντας και αγγλικές λίρες; Η παρέα Τσίπρα, Φλαμπουράρη, Καρτερού, Παππά και σία είναι για γέλια, αλλά έχει κάνει πολύ κακό στον τόπο…

Ανάρτηση από: https://edromos.gr