Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Η Ακροδεξιά βρίσκει εύφορο έδαφος στα κοινωνικά αδιέξοδα

Του Κώστα Βενιζέλου

Πήγαν οι… οργανωμένοι δυο σωματείων, του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ, στο μνημόσυνο του Γρίβα και προκάλεσαν επεισόδια για μια…”θέση στον ήλιο”. Όπως είναι γνωστό, στις κερκίδες των “οργανωμένων” των δυο σωματείων, ανεμίζει η μορφή του Γρίβα, θέλοντας προφανώς να αναδείξουν την… ακροδεξιά καταγωγή τους.

Ο ανταγωνισμός τους για το ποια οργανωμένη κατάσταση είναι πιο γριβική (!), δεν είναι θέμα, που μπορεί στις μέρες μας να αντιμετωπιστεί χωρίς τη βοήθεια ειδικών. Αλλά αυτό δεν είναι ένα ζήτημα του παρόντος. Σε ό,τι αφορά τα σωματεία, αυτά ελέγχονται και ευθύνονται στο βαθμό, που τους ανέχονται. Δεν μπορεί κανείς να τους ταυτίσει, αλλά δεν διαπιστώνεται και η όποια αποτελεσματική αντίδραση.

Ωστόσο, πέραν από τα όσα παρακολουθήσαμε την περασμένη Κυριακή, με πετροπόλεμο, τραυματίες, εμπλεκόμενους και αστυνομικούς, προκύπτουν και βαθύτερα ζητήματα. Και δεν αφορούν, μεταξύ άλλων, την “αφασία” της Αστυνομίας, που προειδοποιήθηκε αλλά άφησε τους ανεγκέφαλους να… συνυπάρξουν.

Το θέμα αφορά και το αναπτυσσόμενο φαινόμενο της ακροδεξιάς και δεν είναι διεθνές πρόβλημα. Είναι σαφές πως ο φασισμός δεν είναι γέννημα θρέμμα των γηπέδων. Είναι γέννημα θρέμμα της κοινωνίας και “χωράει” και στα γήπεδα, όπου εκεί εκτονώνονται και τα κοινωνικά αδιέξοδα. Είναι ένα φαινόμενο, που στοχευμένα και ανεξέλεγκτα επωάζεται στα γήπεδα. Ο ακροδεξιός χουλιγκανισμός, αξιοποιεί την ισχυρή αγάπη κάποιων προς την ομάδα, για να τους παρασύρει σε ένα παράλληλο κόσμο, σε φορείς ακραίων απόψεων. Φασιστικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών.

Η συνέχεια ΕΔΩ