Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Χεζμπολάχ / «Δεν γνωρίζαμε για την επίθεση της Χαμάς, ευθύνη των ΗΠΑ ο πόλεμος στη Γάζα»

Ο αρχηγός της ΧεζμπολάχΧασάν Νασράλα, εκφωνεί την πρώτη του δημόσια ομιλία από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τα ασύμμετρα ισραηλινά αντίποινα κατά αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής, ο Νασράλα δεν έχει αναφερθεί στο τι σχεδιάζει να κάνει η Χεζμπολάχ στο μέλλον και κατηγορεί τις ΗΠΑ ως αποκλειστικά υπεύθυνες για τον πόλεμο στη Γάζα, αποκαλώντας το Ισραήλ «εκτελεστικό εργαλείο».

Ο Χασάν Νασράλα, ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των «πεσόντων μαρτύρων» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και συγχαίροντάς τους διότι «οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μάρτυρα».

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ απηύθυνε επίσης «συλλυπητήρια και συγχαρητήρια» στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Χαμάς «Al-Aqsa Flood» (Πλημμύρα του Αλ-Άκσα) εντός του Ισραήλ – οι οποίες, όπως λέει, «επεκτάθηκαν σε πολλά μέτωπα μάχης».

«Πρόκειται για μια αδιάλειπτη μάχη σε ανθρώπινο, ηθικό και θρησκευτικό επίπεδο. Είναι η πιο προφανής, η πιο ειλικρινής και η πιο ευγενής. Η αληθινή μας δύναμη έγκειται στην ακλόνητη πίστη μας, στην ακλόνητη πεποίθησή μας, στην αφοσίωση και τη δέσμευσή μας στον σκοπό. Πρέπει να χαιρετίσουμε τα … δυνατά και γενναία χέρια του Ιράκ και της Υεμένης που συμμετέχουν τώρα σε αυτόν τον ιερό πόλεμο» συνέχισε.

«Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακουνούσε τη σφετεριστική οντότητα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο και τότε έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου. Η μεγάλη επιχείρηση “Al-Aqsa Flood” αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε 100% από τη Χαμάς και η απόλυτη μυστικότητα είναι αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία της» υπογράμμισε ο Νασράλα.

«Δεν μας ενόχλησε η απόκρυψη από τη Χαμάς του σχεδίου επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Οι συνθήκες στην Παλαιστίνη τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά σκληρές, ειδικά με αυτή την εξτρεμιστική, ανόητη και άγρια κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ.

Ποια είναι η Χεζμπολάχ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ίδρυσαν τη Χεζμπολάχ το 1982, στα μέση του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Ήταν μέρος της προσπάθειας του Ιράν να «εξάγει »την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 σε όλη την περιοχή και να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στο Λίβανο το 1982.

Η επιρροή της Χεζμπολάχ βασίζεται στο εξελιγμένο οπλοστάσιό της και την υποστήριξη πολλών σιιτών του Λιβάνου που λένε ότι η οργάνωση υπερασπίζεται τη χώρα έναντι του Ισραήλ. Τα λιβανέζικα κόμματα που αντιτίθενται στη Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ότι η οργάνωση έχει υπονομεύσει το κράτος και την κατηγορούν ότι παρασύρει μονομερώς τον Λίβανο σε ένοπλες συγκρούσεις.

Εισήλθε στην πολιτική του Λιβάνου πιο εμφανώς το 2005, αφού η Συρία απέσυρε τις δυνάμεις της από τον Λίβανο μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι, ο οποίος συμβόλιζε τη σαουδαραβική επιρροή στη χώρα. Ένα δικαστήριο με την υποστήριξη του ΟΗΕ καταδίκασε ερήμην τρία μέλη της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία, με την οργάνωση να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, περιγράφοντας το δικαστήριο ως «πολιτικά υποκεινούμενο από τους εχθρούς της».

Το 2008, μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ της Χεζμπολάχ και των πολιτικών αντιπάλων της στο Λίβανο, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη της Δύσης και της Σαουδικής Αραβίας, εξελίχθηκε σε μια σύντομη σύγκρουση. Μαχητές της Χεζμπολάχ κατέλαβαν τμήματα της Βηρυτού μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα κατά του στρατιωτικού δικτύου επικοινωνιών της οργάνωσης.

Το 2016, ο προσκείμενος στη Χεζμπολάχ χριστιανός πολιτικός Μισέλ Αούν έγινε πρόεδρος του Λιβάνου. Δύο χρόνια αργότερα, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της κέρδισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πλειοψηφία αυτή χάθηκε το 2022, αλλά η ομάδα συνέχισε να ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή.

Η οργάνωση διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον των δικαστικών αρχών που διερευνούσαν την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, η οποία κατέστρεψε ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας του Λιβάνου, αφού προσπάθησαν να ανακρίνουν τους συμμάχους της Χεζμπολάχ. Η αντιπαράθεση προκάλεσε θανατηφόρες συγκρούσεις στη Βηρυτό το 2021.

*Με πληροροφορίες από Al Jazeera

Ανάρτηση από: https://tvxs.gr/