Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

“Πόσοι θάνατοι χρειάζονται για να απαγορεύσετε τη glyphosate;”

Της Ελένης Μαραγκάκη

«Πόσοι θάνατοι χρειάζονται για να απαγορεύσετε τη glyphosate; H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τη χαρακτήρισε “πιθανά καρκινογόνα”, παραπάνω από 10.000 αγωγές έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ και η Bayer έχει πληρώσει εκατομμύρια ως αποζημίωση στα θύματα του Roundup. Ποιον κοροϊδεύετε κα. Κυριακίδη;» Τα λόγια ανήκουν στη Michele Rivasi, Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Πράσινων στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων στις 4 Οκτωβρίου, με θέμα την πρόταση της Κομισιόν να ανανεωθεί η άδεια χρήσης της glyphosate στην ΕΕ για 10 έτη.

Το επιχείρημα είναι ότι «εάν την απαγορεύσουμε, η παραγωγή φαγητού θα κοστίζει ακόμα περισσότερο». Η δε Κύπρια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε: «Δεν παραβιάστηκε η αρχή της πρόληψης. Έγινε εις βάθος ανάλυση κινδύνου από εισηγητές από τέσσερα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και δεν ανιχνεύτηκε κρίσιμος κίνδυνος». Ακολούθησε υποβολή ένστασης των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστερών, η οποία απορρίφθηκε (24 Οκτωβρίου) με ελάχιστη διαφορά (38 υπέρ, 40 κατά, 6 αποχές). Απογοητευμένη η Marie Toussaint (Γαλλία, Πράσινοι) είπε: «πρέπει να φύγουμε από τον πολιτισμό των τοξικών ουσιών. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε».

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης P. Leise είπε κάτι αυτονόητο. Η glyphosate είναι δραστική ουσία που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970 ως συστατικό ζιζανιοκτόνων. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο προϊόν είναι το Roundup, το οποίο, ξεραίνει την ανεπιθύμητη βλάστηση. Χρησιμοποιείται στις αγροκαλλιέργειες, την κηπουρική και σε αστικές περιοχές (για χλοοτάπητες, σιδηροδρομικές γραμμές, γήπεδα, πάρκα κλπ).

Προφανώς, χωρίς αυτό, οι καλλιέργειες καλαμποκιού, βαμβακιού, ζαχαρότευτλων, ζαχαροκάλαμων, μούρων, λαχανικών, δημητριακών, σόγιας, βοτάνων, μπαχαρικών, ξηρών καρπών, τροπικών φρούτων, πυρηνόκαρπων κ.α. θα γίνει δυσκολότερη και άρα ακριβότερη. Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, για το οποίο οι ειδικοί επί αγροτικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων κρούουν τον κώδωνα κινδύνου εδώ και χρόνια.

Glyphosate και Monsanto

Το Roundup παρασκευάζεται από την αμερικανική πολυεθνική αγροχημική και βιοτεχνολογική Monsanto, η οποία τον Ιούνιο 2018 εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer. Επειδή η glyphosate “σκοτώνει ότι αγγίζει, η Monsanto δημιούργησε σπόρους φυτών, γενετικά τροποποιημένους, με τρόπο που να ανθίστανται στη ζημία του Roundup. Οι αγρότες αγοράζουν τους σπόρους (σόγιας, μπαμπακιού, αραβόσιτου, ζαχαρότευτλων) και στη συνέχεια το Round-up (Forbes Advisor, Marie Gaines “Roundup Law suit Update November 2023”, The University of British Columbia “Monsanto and terminatorseeds”, Vanity Fair, April 2, 2008 “Monsato‘s Crueland Dangerous Monopilizationon American Farming”).

Η συνέχεια ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/