Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Αντιμέτωπος με το “μετρό” της Γάζας ο ισραηλινός στρατός

Του Ευθύμιου Τσιλόπουλου

Το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εκστρατεία στη Γάζα για να καθαρίσει τις πυκνά δομημένες περιοχές από τις δυνάμεις της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων που πηγάζουν από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αστικού περιβάλλοντος της Γάζας. Οι σήραγγες έχουν εμφανιστεί και σε άλλες αστικές μάχες, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αλλά η κλίμακα της πρόκλησης στη Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιόμετρα τούνελ διασταυρώνονται κάτω από το έδαφος είναι μοναδική.

Αυτό το εκτεταμένο υπόγειο συγκρότημα είναι το χειρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, και για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη λύση. Από τη κατασκευή ορυγμάτων και υπονόμων στην αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, η μακρά ιστορία τέτοιων τακτικών εκτείνεται έως τις μέρες μας. Υπενθυμίζουμε τις υπόγειες οχυρώσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σε Somme, Vimy Ridge και Messines, αλλά και τις βαθιές σήραγγες σε Μαριούπολη, Μπαχμούτ και Σολεντάρ στην Ουκρανία.

Οι IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) γνωρίζουν καλά τα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα. Συχνά αναφέρονται στα συστήματα σηράγγων σαν «το μετρό της Γάζας». Η καταστροφή αυτών ήταν ένας από τους στόχους προηγούμενων χερσαίων εκστρατειών στη Γάζα το 2008 και το 2014. Το 2021 θεωρείτο ότι υπήρχαν πάνω από 500 χλμ σηράγγων, όταν το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι είχε καταστρέψει 100 χλμ τούνελ κατά τη διάρκεια μιας ενδεκαήμερης εκστρατείας βομβαρδισμών.

Ακόμα κι αν αυτές οι σήραγγες δεν έχουν ξαναχτιστεί ή αντικατασταθεί, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να παραμένουν εκατοντάδες χλμ δαιδαλώδους, πολύπλοκης και βαθιάς υποδομής σηράγγων στη Γάζα. Η Χαμάς χρησιμοποιεί τις σήραγγές της τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Ο τρόπος με τον οποίο τις χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Protective Edge το 2014 προσφέρει ενδείξεις για το τι συμβαίνει τώρα.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/