Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Μεταμφιέσεις… (πολιτικές, καρναβαλικές και εκλογικές)

Το editorial του Δρόμου της Αριστεράς που κυκλοφορεί

ο Τριώδιο έχει ανοίξει από τις 25 Φεβρουαρίου και αύριο, δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, είναι η Κυριακή του Ασώτου, που διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχώρεσης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, δίνοντας το παράδειγμα και συμβάλλοντας στην κατανάλωση καρναβαλικών κουστουμιών, πότε μεταμφιέζεται σε έκπληκτο απλό καταναλωτή που θαμπώνεται από το πόσο χαμηλές είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, πότε φορά το κουστούμι του ευρωπαϊστή (βάζοντας μετοχές για μια πιθανή μελλοντική μεταπήδηση). Και μετά, προσαρμοζόμενος πλήρως, πάει μια βόλτα στην Οδησσό να συγχαρεί τον «ήρωα» (παλιάτσο) Ζελένσκι. Κι εκεί «ακούει» μια πραγματική ρωσική βόμβα-μήνυμα της επικίνδυνης αύξησης των εχθρών της χώρας. Διότι μέσα από τη δουλική ΝΑΤΟφροσύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πολιτικά, στη σημερινή Ευρώπη, δεν μπορείς να υπάρξεις χωρίς να κηρύττεις τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, μεταμφιεζόμενος βέβαια σε «ειρηνοποιό» και «λάτρη της δημοκρατίας». Αυτό το τελευταίο κουστούμι ταίριαξε γάντι με τον επόμενο σταθμό Μητσοτάκη, το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.

Την ίδια στιγμή 1.500 «οπαδοί» της ισραηλινής Μακάμπι αλώνιζαν, ασχημονούσαν και βιαιοπραγούσαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συνεχίζεται η σφαγή των Παλαιστινίων και των αμάχων στη Γάζα. Μετά τη «δόξα» των Κροατών φιλοναζί οπαδών που δολοφόνησαν έναν έλληνα φίλαθλο πέρυσι, αφού είχαν κάνει περίπατο σε όλη την Ελλάδα, τώρα ανακατεμένοι πράκτορες και κατευθυνόμενοι φίλαθλοι έκαναν διαφήμιση του Ισραήλ και των «κατορθωμάτων» του.

Μια μέρα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια», ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος μεταμφιέστηκε, από το βήμα της Βουλής, σε φίλο του γυναικείου φύλου λέγοντας πως η ημέρα ψήφισης του νόμου (8 Μάρτη) είναι και ημέρα της γυναίκας, και η «Παιδεία είναι γένους θηλυκού». Τέτοιο επίπεδο γελοιότητας και «επιχειρηματολογίας»…

Παράλληλα σύσσωμος ο system πολιτικός κόσμος την ξαναπέφτει στον κ. Κουτσούμπα για μια φράση του, ότι στο εξωτερικό πολλές κοπέλες φτάνουν να εκδίδονται για να μπορέσουν να πληρώσουν τα πανεπιστημιακά δίδακτρα. Τι σεξιστή, τι ομοφοβικό, τι πολέμιο των γυναικών τον ανεβοκατέβαζαν εν χορώ! Αυτοί που έχουν αποδεχτεί ως επάγγελμα το «σεξεργάτης» και το «σεξεργάτρια» (δηλαδή την πορνεία και όλα τα κυκλώματα που την περιτριγυρίζουν), αυτοί που ακυρώνουν τις μεγάλες ταυτότητες, όπως είναι η εθνική, η ταξική και η γυναικεία, έχουν μούτρα να μιλάνε τόσο επιθετικά όταν ακούσουν μια αλήθεια που δεν τους αρέσει.

Την ίδια στιγμή ψηφίζεται ένας νόμος που παραβιάζει το Σύνταγμα, που μοιάζει με φωτογραφική διάταξη-σκάνδαλο για ένα μεγάλο fund (την CVC, που θα ιδρύσει μια ιδιωτική ιατρική σχολή στο χώρο του Ελληνικού – άλλο τεράστιο σκάνδαλο η παραχώρηση στον όμιλο Λάτση!), και όλες οι τοποθετήσεις γίνονται στο όνομα «της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου». Είπαμε: Απόκριες και μεταμφιέσεις.

Το Τριώδιο σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές αρχές κρατά μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, δηλαδή φέτος μέχρι τις 4 Μαΐου. Ναι, αλλά έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο: οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 9 Ιουνίου. Κι άλλα μασκαρέματα, εκλογικά. Τα γνωρίζετε. Το ψέμα μαζί με υποσχέσεις, τα διαφημιστικά τρικ, οι δημοσκοπήσεις, τα ψηφοδέλτια, ο εχθρός που θα ανακηρυχθεί: η αδιαφορία του πολίτη, ο πολίτης που απέχει κ.λπ. Φυσικά ελάχιστα θα ειπωθούν για την «αρρώστια», δηλαδή την κρίση της Ευρώπης, της Ε.Ε., της ευρωκρατίας.

Έχουμε ακόμα έναν «καρνάβαλο»: τον χώρο της ανατινασσόμενης και εξακτινιζόμενης παγκοσμιοποιητικής αριστεράς (πόσα κομμάτια ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άραγε στο προσκήνιο;), αλλά και μιας πολύ «αντικαπιταλιστικής αριστεράς» που δεν κατανοεί πως το κοινωνικό συνδέεται με το εθνικό στη χώρα μας. Και δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει «κάποια» απειλή σε Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη… Ή νομίζει ότι μπορεί να κάνει «καταλήψεις» και ταυτόχρονα να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο ψηφιακά-διαδικτυακά… Ο Περισσός είχε ετοιμάσει κι αυτός το πρόγραμμά του: ολίγη από κινητοποίηση, συνετή και μετρημένη, κι αρχές Μαρτίου όλα για το ποσοστό.

Τέλος, υπάρχει μια κοινωνία, όχι πάντα αθώα, που προσπαθεί να χαμογελάσει, να ακούσει μια καλή είδηση, λίγο να ξεχαστεί –μα δεν βρίσκει καμία ανακούφιση. Ό,τι και να κάνει είναι μόνη. Το είπε καθαρά ένας ομιλητής σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διημερίδα για τις ιχθυοκαλλιέργειες και την καταστροφή που προκαλούν: «Απευθυνθήκαμε σε όλα τα κόμματα, η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία είναι εντελώς μόνη». Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι που κρατούν μια στάση αντίστασης και αξιοπρέπειας, κι αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο πράγμα μέσα στη γενική μασκαράτα…

Ανάρτηση από: https://edromos.gr/