Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Δυο χρονάκια καπέλο


Στα 67 έτη από τα 65 που είναι σήμερα ετοιμάζονται να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα τζιμάνια της κυβέρνησης. Αυτό έρχεται σε συνέχεια του κοψίματος των επικουρικών, προνοιακών επιδομάτων και εφάπαξ. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, σε διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο και πριν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος, θα πρέπει να προσθέσουν επιπλέον χρόνια στον εργασιακό τους βίο, βλέποντας παράλληλα τις όποιες μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές τους να συρρικνώνονται.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ιωάννης Βρούτσης, στην προσπάθεια να εκπληρώσει τις επιταγές της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου για την εξασφάλιση 5 δισ. ευρώ από το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. για την περίοδο 2013-2014, παρουσίασε δέσμη περικοπών με στόχο την εκπλήρωση του στόχου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσουν να σηκώσουν το βαρύ αυτό φορτίο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, τα επικρατέστερα μέτρα είναι τα εξής:
Για τις συντάξεις αναμένεται:
-Επιβολή πλαφόν από 2.300 έως 2.400 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και της συρροής συντάξεων. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο για το ύψος της εξοικονόμησης. Μάλιστα ενδέχεται το ύψος του πλαφόν να είναι υψηλότερο των 2.400 ευρώ.
-Μείωση 5% έως 15% όλων των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.
-Κατάργηση της αύξησης των συντάξεων του ΟΓΑ που δόθηκαν το 2009. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση ήταν συνολικά 50 ευρώ, 30 ευρώ για το 2009 και 20 ευρώ για το 2010. Αυξημένη σύνταξη θα λαμβάνουν μόνο όσοι δεν έχουν κύρια κατοικία.
-Κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.
-Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
-Επιβολή πλαφόν και στις επικουρικές συντάξεις με στόχο να μην ξεπερνούν τα 400 ευρώ.
-Σταδιακή αύξηση του ορίου από τα 65 στα 67 έτη. Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου αναμένεται να εξοικονομηθεί 1,1 δισ. ευρώ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να θίξει και τους ασφαλισμένους πριν από το 1992.
Όσο για το εφάπαξ; Το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών αναμένεται να καθορίσει τις περικοπές των εφάπαξ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τον Αύγουστο, καθώς ο εξορθολογισμός τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χρησιμοποιεί ως γνώμονα τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τις περικοπές, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν και το 50%. Από την περικοπή αναμένεται να εξοικονομηθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 24 (δηλαδή το 65%) χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και 13 τομείς (δηλαδή το 35%) που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.
Τα 23 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές είναι αυτά των δημοσίων υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εταιρειών τσιμέντων, υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, ορθόδοξων εφημερίων κλήρου Ελλάδος, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών, απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, ιπποδρόμων, ΔΕΗ, ΕΡΤ, τουρισμού, Εμπορικής, Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας, μηχανικών, αστυνομικών και εργαζομένων στο ΙΚΑ. Επίσης, σημαντικά μεγαλύτερο εφάπαξ δίνουν:
-Ο τομέας ασφάλισης ξενοδοχοϋπάλληλων, 46,3% μεγαλύτερο.
-Οι υπάλληλοι ΝΠΔΔ κατά 42,3%.
-Το Ταμείο Δημοτικών Υπαλλήλων κατά 40,3%.
-Η ΕΡΤ κατά 41,48%.
-Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ κατά 40,9%.
-Ο ΟΣΕ κατά 50,5%.
- Ο ΟΤΕ κατά 31,6%.
Η μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζεται στο ταμείο των εργοληπτών δημοσίων έργων, καθώς οι εισφορές υπολείπονται των παροχών κατά 83%. Εν τω μεταξύ έρχεται και η μείωση των 89 προνοιακών επιδομάτων, αλλά και επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο την εξοικονόμηση περισσότερων από 730 εκατ. ευρώ μέσω της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων.

Ανάρτηση από :  http://topontiki.gr