Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η αριστερά μπροστά στην χρεοκοπία

Η χρεοκοπία του 2009, παρά τις εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολάβησαν, δεν προκάλεσε, έως και σήμερα, την αποκαθήλωση της αστικής τάξης απ’ την εξουσία.

                Το κυρίαρχο πολιτικό καθεστώς είχε ισχυρά ερείσματα στους ντόπιους και διεθνείς καπιταλιστικούς σχηματισμούς (προς τους οποίους και κατέφυγε παραδοσιακά).
                Από πολλά χρόνια, είχε φροντίσει να εγκλωβίσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κατ’ αρχήν) και την ‘ευρωζώνη’ στη συνέχεια. (Το ΔΝΤ ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα).
                Το σύστημα είναι οικονομικά πανίσχυρο και μπορεί ‘επ’ άπειρον’ να ‘διασώζει’ (φυσικά με το αζημίωτο) μεγέθη σαν της Ελλάδας.

Το ιστορικό γεγονός δεν διαγράφεται: H έως και σήμερα ‘εξουσία’, έχει ήδη κάνει το μεγάλο λάθος: που, βέβαια, δεν είναι άλλο απ’ την ίδια την ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.

Και είναι βέβαιο: Όταν σε εξευτελίζουν εθνικά. Όταν σου ξεπουλάν ότι σου απόμεινε. Όταν σε σκοτώνουν ή σε εξαθλιώνουν, αδιαφορώντας. Κι όταν όλα αυτά τα κάνουν οι ΙΔΙΟΙ οι ΦΤΑΙΧΤΕΣ, κάποτε (σαν λαός) θα τους το ξεπληρώσεις.

Το επόμενο ερώτημα, είναι εάν απ’ αυτή την κατάσταση θα μπορούσε (τώρα ή αργότερα) να επωφεληθεί ή όχι η αριστερά.


                Η αριστερά (σαν κόμματα) παραμένει πολυδιασπασμένη χωρίς σπουδαίες προσπάθειες έστω και συμμαχιών αυτά τα τέσσερα χρόνια.
                Ένα κομμάτι της (η πλειοψηφική γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ) παρουσιάζει έντονα συμπτώματα ..συμμόρφωσης ‘με τας υποδείξεις’.
                Στο παγκόσμιο σκηνικό, συνεχίζει να είναι απίθανη μειοψηφία.
                Στην ελληνική κοινωνία αναζητείται μέσω ..Silver alert…

Η κατάσταση είναι απογοητευτική.

 Γνώμη μου, πως πρώτο-πρώτο, αναγκαίο για την αναστροφή της κατάστασης, βήμα θα ήταν η παραδοχή, -εκ μέρους μιας σοβαρής αριστεράς-, του ίδιου του ιστορικού δεδομένου, δηλαδή της ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ. Για την οποία στο κάτω-κάτω δεν έχει την παραμικρή ευθύνη.

Λέει, για παράδειγμα το ΚΚΕ, πως είμαστε πλούσια χώρα, έχουμε πόρους και πηγές, κλπ, αποσιωπά όμως πως για την ώρα, ‘επτωχεύσαμεν’. Και πως, θα χρειαστεί ικανός χρόνος για να τακτοποιήσεις το χάος με το οποίο φρόντισαν να σε κληροδοτήσουν. Υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ σκληρές διαπραγματεύσεις, μεταστροφές της Ευρώπης, καταργήσεις του μνημονίου, φορολογήσεις των καπιταλιστών, επιμηκύνσεις και διαγραφές του χρέους, αλλά μ’ αυτά και μ’ αυτά (και μάλιστα εντός του ευρώ), η ..φιλόδοξη αριστερά, απλώς θα τρακάρει στον τοίχο με διακόσια χιλιόμετρα την ώρα, θα το κάψει το εργαλείο προ της ώρας του..

Μια γνήσια, τίμια και σοβαρή αριστερά, αφού πρώτα αποδεχθεί την κατάσταση, οφείλει να την διατυμπανίσει προς τον πολίτη, εξηγώντας του, πως εάν επιθυμεί πραγματικά την απόσειση  των ζυγών, των εξευτελισμών και των δυναστών του, εδώ που μας έφτασαν, δεν υπάρχει δρόμος κατηφορικός και εύκολος.  Και πως ..γκουρμέ σωτηρία δεν υφίσταται..


Κι ας αποφασίσει, τότε, ο ίδιος.

Ανάρτηση από: http://thanosx.blogspot.gr