Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κυπριακό - Και πάλι μεθοδεύσεις

Με μεθοδευμένες και βάση σχεδίου ενέργειες και πρωτοβουλίες, η Άγκυρα επιχειρεί πλέον την από-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αναφορά σε έγγραφο που η Τουρκία κατέθεσε στην Ε.Ε. και που δεν απαιτήσαμε την επιστροφή του ως απαράδεκτο, σε «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία, οι διάφορες φόρμουλες που καταθέτουν για το Φυσικό Αέριο, η ερμηνεία που δίνουν στο Κοινό ...Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, η επιστολή Έρογλου στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αποδεικνύουν ότι το σχέδιο της Άγκυρας στοχεύει στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία, αν εμείς δεν αντιδράσουμε δυναμικά, θα επιβάλει ως τετελεσμένα. Επιχειρεί να μετατρέψει το Κυπριακό σε Ελλαδό-Τουρκική διαφορά, να καταστήσει τους υδρογονάνθρακες δικοινοτικό ζήτημα και να εξασφαλίσει τη μεταφορά του Φυσικού μας Αερίου με αγωγό μέσω της προς την Ευρωπαϊκή αγορά.

Με βάση αυτό το σχεδιασμό η Άγκυρα επιμένει και επείγεται για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, αμέσως μετά τον τερματισμό της NAVTEX και με την αποχώρηση του Barbaros το οποίο, ο Ερτογάν δηλώνει πως θα επανέλθει αργότερα.

Το πλαίσιο των συνομιλιών θα είναι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 το οποίο, όπως αποδεικνύεται από τις ερμηνείες που δίνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, κάθε άλλο παρά ξεκαθάρισε τις αρχές λύσης του Κυπριακού. Βάση των συνομιλιών θα είναι η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λογική των «νέων πραγματικοτήτων», δηλαδή της ύπαρξης «δύο κρατών στο νησί» που θα δημιουργήσουν το «νέο Συνεταιριστικό κράτος».

Η διαδικασία θα έχει χρονοδιάγραμμα που θα οδηγεί σε Τετραμερή ή Πενταμερή Διάσκεψη από την οποία θα απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες θα είναι αυτό των απειλών και των εκβιασμών σε βάρος μας.

Αυτοί οι τουρκικοί σχεδιασμοί στηρίζονται από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και δυστυχώς και από τη Γενική Γραμματεία των Η.Ε. Το δυστύχημα και το ακατανόητο είναι το ότι υπάρχουν και ανάμεσα μας φωνές που συναινούν στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, με αυτά τα δεδομένα.

Για μιαν ακόμα φορά αποδεικνύεται πως ενώ η Τουρκία διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική με εναλλακτικά σενάρια και στόχους, η δική μας πλευρά αυτοσχεδιάζει και είναι ουραγός των εξελίξεων.

Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις που θα μας οδηγήσουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Αναμένουμε ότι όταν με το καλό ο Πρόεδρος επιστρέψει στην Κύπρο και αναλάβει τα καθήκοντα του, το Εθνικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει σε βάθος τους Τουρκικούς στόχους και μεθοδεύσεις και θα προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής ικανής να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία.

Βεβιασμένες κινήσεις όπως αυτές του Δεκεμβρίου του 2003 αλλά και του Φεβρουαρίου του 2014 δεν έχουν θετικά αλλά αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό μας απέδειξαν οι εξελίξεις που ακολούθησαν, μέσα από τις συνομιλίες.

Γιώργος Λιλλήκας
Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών


Ανάρτηση από: https://www.facebook.com/SymmaxiaPoliton

Ευχαριστώ τον φίλο Παύλο Τ.