Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Δεν κατοχυρώνει τη δημοκρατία η μορφή λύσης του Κυπριακού που επιδιώκεται, δηλωνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Με την ευχή και την ελπίδα οι κυβερνώντες να έχουν ακούσει τα όσα Τουρκία και τ/κ πλευρά διεκδικούν ως τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, έκοψε σήμερα την βασιλόπιτα του Κινήματος, στην παρουσία και του Επίτιμου Προέδρου, Βάσου Λυσσαρίδη, της Αντιπροέδρου, Μαρίας Βασιλειάδου, του Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, κι άλλων στελεχών της ΕΔΕΚ.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως “ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι ηγεσίες των κομμάτων που τους υποστηρίζουν έχουν τα αυτιά τους ανοικτά και έχουν ακούσει τελευταία τις θέσεις τις οποίες η τ/κ πλευρά και η Τουρκία διεκδικούν ως μορφή λύσης του Κυπριακού”.
Μια μορφή, συνέχισε, “η οποία δυστυχώς δεν κατοχυρώνει τη δημοκρατία, τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, μια μορφή λύσης η οποία προάγει τον εθνοτικό και θρησκευτικό διαχωρισμό και προάγει ουσιαστικά τη λειτουργία μιας συνομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας καταργώντας το σημερινό καθεστώς όπως υπάρχει”.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η επόμενη χρονιά, θα είναι και για τα θέματα της Οικονομίας πάρα πολύ δύσκολη” και αναφέρθηκε στο θέμα της πώλησης Ημικρατικών Οργανισμών.
Δήλωσε ότι “θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις των κυβερνώτων, ότι από πλευράς της ΕΔΕΚ δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει ξεπούλημα κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών κοινής οφέλειας απλά και μόνο γαιτί θα πρέπει να ικανοποιηθούν ιδεολογήματα κάποιων κομμάτων ή και εξυπηρέτηση κάποιων στενών προσωπικών συμφερόντων”.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “θα αγωνιστούμε ώστε οι Ημικρατικοί Οργανισμοί να εκσυγχρονιστούν, να αναδιοργανωθούν και να επιτελέσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον δυναμικό ρόλο τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός τους έχουν αναθέσει”.
Ανέφερε, επίσης, ότι “μια δύσκολη χρονιά ετοιμάζεται να μας εγκαταλείψει και μια νέα χρονιά αναμένεται αύριο και ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι αυτή η νέα χρονιά δεν θα είναι το ίδιο δύσκολη όπως η πρηγούμενη, αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές επιλογές οι οποίες θα γίνουν αλλά και από την αποφασιστικότητα την οποία ο λαός μας θα πρέπει να επιδείξει”.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ευχήθηκε “σε όλους τους συμπατριώτες μας, Καλή Χρονιά, αγωνιστική διάθεση και όλοι μαζί να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο νέο έτος 2016”.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι “η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κίνδυνο εκτροπής” και σημείωσε πως “πιστεύαμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2009 έληξε το θέμα της αδόκιμης ονοματολογίας της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και όταν μιλάμε για ΔΔΟ εννούμε ενότητα, χώρου, κράτους, οικονομίας, θεσμών, αποχώρησης των στρατευμάτων και των εποίκων, κατάργηση των εγγυήσεων, εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών”.
Διερωτήθηκε κατά πόσο “συμβαδίζουν οι προτάσεις οι οποίες συζητούνται σήμερα με το πνεύμα του Σεπτεμβρίου του 2009” για να δηλώσει “ασφαλώς όχι” και πως “οδηγούμαστε σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργία ενός νέου συνομοσπονδιακού κράτους”.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι στην ΕΔΕΚ, “είμαστε οι πρώτοι που διακυρήξαμε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές θέμα και η επίλυση της ουσίας του Κυπριακού, της αντικατοχικής και της αντιοαπικιοκρατικής, ήταν μια διεθνής διάσκεψη, με τη σωστή σύνθεση και περιεχόμενο”.
Πρόσθεσε ότι “τώρα προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ιδέα να έχουμε μια πενταμερή διάσκεψη που σημαίνει να έχουμε τρεις χώρες και δύο άλλες χώρες και τις κοινότητες να συγκλύνουν σε μια διεθνή διάσκεψη και πολύ φοβούμαι έχει διεισδύσει και στα υψηλά στρώματα γιατί δεν μιλούν ενάντια στην πενταμερή”.
Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε “τη βεβαιότητα ότι η ΕΔΕΚ, με την ιστορία την οποία κουβαλά μαζί της, και σήμερα με μια νέα και από πλευράς ηλικιακής καθολική ηγεσία, θα διαδραματίσει και πάλι το ρόλο της και θα σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε σχέδια θα καταργούν την Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι η πρωτοπόρα δύναμη για πραγματική ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια”.
Ανέφερε πως “είναι φυσιολογική η συναισθηματική φόρτιση για μένα που βρίσκομαι ανάμεσα σε εκείνους που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του πατριωτικού κάστρου της ΕΔΕΚ και εκείνους οι οποίοι αναλαμβάνουν σήμερα να συνεχίσουν αυτό το έργο”.
“Ο ρόλος τον οποίο η ΕΔΕΚ διαδραμάτισε στις κυπριακές εξελίξεις είναι καταλυτικός”, είπε ο κ. Λυσσαρίδης και απηύθυνε “θερμά συγχαρητήρια σε όλους, ευχές για κάθε καλό με το νέο χρόνο και ελπίζουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για ελευθερία”.
Ανάρτηση από: http://edek.org.cy