Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του, την Τουρκία, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε το Σάββατο έτοιμος να κηρυχθεί η εκεχειρία στην χώρα του, υπό την προϋπόθεση οι «τρομοκράτες» να μην εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την παύση των εχθροπραξιών και οι χώρες που υποστηρίζουν τους αντάρτες να διακόψουν κάθε προσφορά βοήθειας προς εκείνους.
Οι προϋποθέσεις Άσαντ
«Το έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο το θέμα αυτό σχετίζεται με σημαντικότερους παράγοντες… όπως το να εμποδίσουμε τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν (την εκεχειρία) προκειμένου να βελτιώσουν τις θέσεις τους» επισήμανε ο Άσαντ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ένας επίσημος ενημερωτικός ιστότοπος της συριακής κυβέρνησης.
Ο Σύρος πρόεδρος τόνισε ότι οποιαδήποτε εκεχειρία πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτραπεί σε «άλλες χώρες, ιδίως την Τουρκία, να στέλνουν περισσότερους τρομοκράτες και όπλα ή οποιουδήποτε είδους υλικοτεχνική βοήθεια».
Η ανακωχή βρίσκεται μακριά…
Την ίδια ώρα, μεταξύ των αντικρουόμενων γεωστρατηγικών συμφερόντων, Ρωσία και Τουρκία δε δείχνουν διάθεση για να πέσουν οι τόνοι στην μεταξύ τους αντιπαράθεση «τινάζοντας στον αέρα» την όποια πιθανότητα για την εφαρμογή του σχεδίου ανακωχής.
Η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα πως συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία και πως ετοιμάζεται να εισβάλλει ωστόσο, ο Τούρκος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο «αν γίνει, θα αποτελεί συλλογική απόφαση. Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος».
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η Ρωσία εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της, για εξασφάλιση βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στις επιθετικές ενέργειες τους κατά των τρομοκρατών, αλλά και κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων» και ενώ κεντρικό ρόλο στην επίτευξη προσωρινής ανακωχής, θα έχει ο τερματισμός των βομβαρδισμών της ρωσικής αεροπορίας, ενδεχόμενο το οποίο δε φαίνεται ότι θα συμβεί χρονικά άμεσα.
Να σημειώσουμε πως η αντιπολίτευση της Συρίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συμφωνεί στην «πιθανότητα» προσωρινής ανακωχής, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθούν εγγυήσεις, ότι οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, θα γίνει άρση των αποκλεισμών και θα επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα».
«Όλο και βαθαίνει η κρίση και ο κίνδυνος ο πόλεμος να γενικευθεί στη γειτονιά μας με την εμπλοκή Ρωσίας-Τουρκίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Την πορεία της πολεμικής κατάστασης στη Συρία, συζήτησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ – Κέρι
Την πορεία της πολεμικής κατάστασης στη Συρία, συζήτησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, υποστήριξε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να κάνει προκλητικές ενέργειες. Οι δύο υπουργοί, επιβεβαίωσαν πως ο συντονισμός των στρατιωτικών ενεργειών ΗΠΑ-Ρωσίας, είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη ανακωχής, στη Συρία.
Παράλληλα, Λαβρόφ και Κέρι, συζήτησαν τους όρους μιας πιθανής ανακωχής, στη Συρία.
Ανάρτηση από: http://www.efsyn.gr