Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Την προδοσία πολλοί αγάπησαν

Του Γεράσιμου Δεληβοριά

Είκοσι έξη μέρες και κάτι λίγες ώρες έμεινα μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2017, ημέρα που σύμφωνα με κάποια αστόχαστη κουβέντα ενός ηλικιωμένου, αλλά πάντα μαχητικού επικεφαλής πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής, θα επέλθει κάποια πολύ σημαντική παραγραφή αδικημάτων που έχουν σχέση με λίστες και φυσικά με ληστές.
 Και να ξαφνικά, το κύριο άρθρο του κυριακάτικου ΒΗΜΑτος της 4/12/16, με την υπογραφή του εκδότη του Στ. Ψυχάρη, έχει τον τίτλο «Ξένοι δυνάστες», (χωρίς εισαγωγικά) και ζητά, άκουσον! άκουσον! «να αντισταθεί η Ελλάδα, να πολεμήσει, αλλά και να νικήσει» ποιους;;; Μα τους «πολιτικούς ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης που μοιάζουν να μετατρέπονται σε σαράφηδες Β’ κατηγορίας».
 «Είναι η ώρα» μας λέει, «να δείξει η Ελλάδα ότι έχει τη δύναμη και να ζητήσει και να πετύχει μια δίκαιη συμπεριφορά από τους συγγενείς λαούς της Ευρώπης».
 Ακούσαμε καλά; Διαβάσαμε σωστά;

 Μιλήσαμε πριν από λίγο καιρό ( Νοέμβρης, εποχή της σποράς και προετοιμασίας 14/11/16) για τον αναθερμασμένο έρωτα Ψυχάρη- Τσίπρα. Στο άρθρο του τότε, ο Στ. Ψυχάρης ζητούσε «να αφήσουν τον άνθρωπο (τον Τσίπρα δηλαδή) να κυβερνήσει». Ποιοι;
Όχι μονάχα οι εσωκομματικοί «αμφισβητίες» (υπάρχουν και τέτοιοι, ναι, το λέει ο κ. Ψυχάρης).
 Τώρα προχωρά ένα βήμα παραπέρα.
 Ζητά από την Ελλάδα (τον ελληνικό λαό) να αντισταθεί, να πολεμήσει και να νικήσει. Κι από τους λοιπούς πολιτικούς, αυτούς όλους που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια τη χώρα (πολιτική ηγεσία του τόπου λέγονται τώρα) και που τα ονόματα αρκετών απ’ αυτούς ξεπετάγονται κάθε τόσο σε κάποια λίστα να αντιμετωπίσουν ενωμένοι την κρίση που βυθίζει επτά χρόνια τώρα την Ελλάδα στη φτώχεια.
 Για το ποιος θα είναι επικεφαλής αυτής της «ενότητας», αυτής της «αντίστασης», υπάρχει μια αιδήμων σιωπή. Τα ευκόλως εννοούμενα;
Ή μήπως, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά;
Διότι είπαμε: Είκοσι έξη μέρες μείνανε.